Kniha o starovekom Řecku
Text dotazu
Kedysi cca pred 25 rokmi ma zaujala jedna kniha o starovekom Grecku, ktora vysla v cestine (aspon mam taky pocit, ze to bola cestina a nie slovencina) v 60. alebo 70.rokoch. Volala sa nieco ako Historie starovekeho Řecka alebo nieco s antickym Řeckom - nebola hruba, ale boli v nej velmi zaujimavo a putavo popisane grecke dejiny - citala som to este ako dieta a bola to moja oblubena kniha. Teraz ju chcem zohnat pre svoje deti, ale neviem sa k nej na internete dopatrat a neviem ani nazov, ani autora (mozno sa mi to marí, nebol to nejaky anticky grecky historik?) Neviete mi prosim poradit, co to mohla byt za kniha, prip. i kde by sa dala zohnat? Dakujem pekne.
Odpověď
Dobry den, knih o antickem Recku vyslo v cestine v prubehu let nekolik a je tezke najit tu, kterou hledate, podle Vaseho zadani. Doporucila bych Vam projit elektronicky katalog Narodni knihovny CR (NKC) www.nkp.cz , ktery je volne pristupny kazdemu s pripojenim na internet. Budete-li "listovat" a prochazet bibliograficke zaznamy, treba se Vam pri tom vybavi ta kniha, kterou hledate. Vvyhledavat muzete podle ruznych kriterii (napr.slova z nazvu, klicova slova, rok vydani (pokud byste zadavala napr. sedesata leta, doporucuji rok vydani 196*, obdobne sedmdesata leta), dotaz si muzete upresnit  i jazykem dokumentu (pro cestinu cze, pro slovenstinu slo). Myslim si, ze je katalog  navodny i pro mene zkusene uzivatele.
Ja jsem vytipovala podle Vasich informaci nekolik knih o Recku, napr.
OLIVA, Pavel. Zrozeni recke civilizace. Praha: Academia, 1976.
HOSEK, Radislav. Zeme bohu a lidi. Pohledy do reckeho davnoveku. Praha: Svoboda, 1972.
BARTONEK, Antonin. Svetem starych Reku. Praha: Orbis, 1977.
Zajimava by mohla byt i kniha
SILENY, Tomas. Zivot v antickem Recku. Praha: Jednota ceskych filologu, 1947.
Tato kniha vysla sice driv nez v sedesatych ci sedmdesatych letech, mohlo by se ale jednat o pozdejsi vydani.
Pokud byste nenasla odpovidajici publikaci, muzete  jeste napsat, zkusime znovu patrat.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.02.2009 15:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu