Kniha methodní pro učitele českých škol
Text dotazu
Dobrý den,
jsem studentka 4. ročníku PF Jihočeské univerzity v ČB a sháním materiály na
svou diplomovou práci.
Můj dotaz se týká díla: Kniha methodní pro učitele českých škol v císařských
královských zemích od J.I. Felbigera. Chtěla bych se zeptat, zda je toto
dílo k sehnání v českém jazyce (myslím, že v roce 1777 vyšla Kniha methodní
českoněmecky). Tato kniha je pro mou práci stěžejní.
Odpověď
Dobrý den,
prověřením dostupných bází : Elektronický katalog NK ČR - báze NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), Souborný katalog ČR - báze SKC (http://skc.nkp.cz ) , portál JIB (http://www.jib.cz ) jsme zjistili, že kniha
Felbiger, Johann Ignaz, 1724-1788
[Kniha methodnj pro Včitelé českých Sskol w cýsařských králowských Zemjch : w njž důkladně, a gádrně se okazuge, gakby w sskolnjm řadu vrčitý způsob včenj netoliko wesměs, ale y zwlásstně, při každé k včenj nařjzené wěcy, zřjditi se měl. Mimo přjmozpráwného vstanowenj, gakby se Včitelowé sskolnj we wssech djlech swého auřadu, též podobně Ržjditelowé, Wrchnj, a gin kteřjkoliwěk Dohlijžitelowé zachowati měli, by sskolnjmu řadu náležitě zadost včinili = Methodenbuch für Lehrer der deutschen Schulen in den kaiserlich=königlichen Erbländern]. (Djl druhý Knihy methodnj. O Osobách, které w českých sskolách w způsobu včenj se cwjčiti, tam giné wyvčowati, a wrchnj zpráwu držeti magj). -- [W Praze : Nákladem cýs. král. prawidelnj sskolské Kněhotiskárny Wytisstěno skrze Jána Adama Hagen, Faktora, 1777]. -- [8], 215 s.,
patrně do češtiny přeložena nebyla.
Kniha je psána kurentem a prostřednictvím báze SKC (Souborný katalog ČR), http://skc.nkp.cz , můžete zjistit, které knihovny ji mají k dispozici.
K Vaší práci Vám můžeme doporučit následující publikace vyhledané v bázi NKC Národní knihovny:
[Č.záznamu: 000014772]
Felbiger a Kindermann : reformátoři lidového školství / [úvodní studii a původní texty napsali Vladimír Štverák a Jan Mrzena, ukázky z německých originálů ... vybrali a přeložili Vladimír Štverák a Jan Mrzena]. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Státní pedagogické nakladatelství, 1986. -- 214 s. ; Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy.
[Č.záznamu: 000390112)
Dr. Matouš Balcárek : Podstata obecného vzdělání. Pedagogick studie na zkladě organizačně-metodického díla Felbigova. Kulturně historické pohledy do počátků obecného vzdělání. Brno : Společnost Nových škol, 1934, signatura 54 G 8392, sv.10.,54 H 292477 , také http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx?katkey=010GK1 , Generální katalog I > Arbeit - Bartz > 019: Balb-Ballad > 02190296.
bibliografie :
[Č.záznamu: 001182690]
Dílo Johanna Ignaze von Felbiger a literatura o něm ve fondu Národní knihovny [rukopis] : rešerše. -- [Praha] : [Referenční centrum : Národní knihovna ČR], 1991. -- 11 záznamů, papír Druh zaznamenaných dokumentů :
knihy -- Jazykové vymezení : čes.,něm. -- Časové vymezení : 1773-1896 -- Prameny : NK ČR - katalogy -- Rozsah rešerše : úplná
Signatury: * RC 144/1991.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.10.2011 08:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu