Kněžský seminář v Litoměřicích
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se ve vaší knihovně nalézá literatura, která by se vztahovala k dějinám diecézního kněžského semináře v Litoměřicích (Das Priesterseminar in Leitmeritz). Děkuji. Alena Kernalová
Odpověď
Dobry den,
knihu, ktera by se venovala primo historii litomerickeho knezskeho seminare jsme ve fondu NK CR bohuzel nenasli. Zminky o seminari, vice ci mene podrobne, naleznete v nasledujicich publikacich:
MACEK, Jaroslav. Biskupstvi litomericke. Kostelni Vydri : Karmelitanske nakladatelstvi, 2005. 168 s. ISBN 80-7192-978-6 - nekolik zminek v textu
900 let litomericke kapituly. Praha : Ceska katolicka charita, 1959. 93 s. - nekolik zminek v textu
KOTYZA, Oldrich; SMETANA, Jan. Vlastivedna encyklopedie okresu Litomerice.
Sv. I. Litomericko a Podripsko v ceskych dejinach. Litomerice : Okresni urad, 2000. 136 s. ISBN 80-238-5230-2. - zminky v kapitole Od tricetilete valky k veku stroju
KOTYZA, Oldrich; SMETANA, Jan; TOMAS, Jindrich a kol. Dejiny mesta Litomeric. Litomerice : Mesto Litomerice, 1997. 489 s. ISBN 80-238-4357-5 ; ISBN 80-85433-48-6 (v knize uvedeno chybne) - v casti Reforma vzdelavani (s. 238-240) je seminar pomerne podrobne popsan, autorem popisu je Jaroslav Macek, archivar a historik Litomerickeho biskupstvi
V bibliografii ceske katolicke literatury jsme dale nalezli nekolik clanku:
(TUMPACH, Josef; PODLAHA, Antoni. Dejiny a bibliografie ceske katalogicke literatury nabozenske od roku 1828 az do nynejsi doby [do konce roku 1913]. 5 sv. Praha : Dedictvi sv. Prokopa, 1913-1923.
Priprava dorostu kandidatu knezstvi ["Johanneum" a "Preparanda" v Litomericich; konvikt v Mlade Boleslavi]. Konsistorni vestnik Litomericke diecese. 1900, c. 62, s. 691 PRUCHA, K. Potesitelne zpravy o knezskych exerciich a cirkevnich misiich.
Casopis pro katolicke duchovenstvo. 1849, sv. IV, s. 166 Z Litomeric [sveceni knezstva]. Blahovest. 1864, XIV, s. 173 O exerciich pro ucitele a duchovni. Blahovest. 1858-1859, dil II, s. 76 Z Litomeric (O nedostatku kandidatu stavu duchovniho - O seminari v Bohosudove). Blahovest. 1881, XXXI, s. 282
U clanku z casopisu Blahovest jsme bohuzel nemohli overit, do jake miry se tykaji hledane seminar, casopis se v soucasne dobe v NK mikrofilmuje.
Doporucovali bychom Vam obratit se na primo na PhDr. Macka, anclere, archivare a historika Litomerickeho biskupstvi:
PhDr. Jaroslav Macek
tel.: (+420) 416 707 522
e-mail: kancler@biskupstvi-ltm.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu