Příjmení "Knězek" a "Kopija"
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení
"Knězek" a "Kopija". Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Knězek je jedním z příjmení odvozených od příjmení Kněz (další např. Knězáček, Kněž, Kněžek, Kněžík, Kněžák). Příjmení Kněz vzniklo ze stejnojmenného apelativa "kněz", které označuje církevního hodnostáře a přeneseně také člověka, který se chová jako kněz. Ve staročeštině byl jako kněz také označován kníže.
Příjmení Kopija není bohužel uvedeno v žádné publikaci o původu příjmení, které máme k dispozici (jejich seznam viz Použitá literatura). S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, více infomrací o poradně naleznete na adrese http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/ .
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 74 mužů a 96 žen s příjmení Knězek/Knězková; 5 mužů a 6 žen s příjmením Kopija/Kopijová, statistiky naleznete na stránkách portálu Kde Jsme (hhttps://www.kdejsme.cz/).
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 866 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2012 10:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu