Knaanština, knaanic language
Text dotazu
Dobrý den, nemůžu se nikde dobrat uspokojivé odpovědi na následujcí palčivou otázku: Existuje jazyk "knaanština"? Původně jsem si myslel, že jde o překlep z "kanaánština" (k tomu jsem rozhořčen obratem ve Wikipedii vytvořil článek),
pak jsem si myslel, že jde o vtip, ale zjevně to někdo myslí vážně (http://www.ethnologue.com/14/show_language.asp?code=CZK - ale nevím, jak
dalece se tomu serveru dá věřit, navíc v žádných mně dostupných příručkách o
jazycích nic takového nenacházím (slovníky z databáze debdict, coje.to, Jazyky sveta, Erhart: Základy jazykovědy, Čermák: Jazyk a jazykověda).
Jediné, čeho jsem se dobral, je jediná zmínka v knize Ruth Bondyové "Mezi námi řečeno (Praha 2003)": "Jak dokazují česky psané poznámky v hebrejských
rukopisech a prvotiscích uložených v Památníku písemnictví na Strahově, byla
ve středověku čeština, nazývaná také "řečí Kenaán", každodenním jazykem Židů
zároveň s hebrejštinou a s oním druhem židovské němčiny, kterou obcovali přistěhovalci z oblasti Porýní a jeho okolí. Problém je, jak tuto řeč nazvat. V pramenech se objevují různé názvy - západní jidiš, Judendeutsch, ivri-tajč, pemiš-tajč, tajč-meriš, lešonenu (náš jazyk), lašon Aškenaz, dokonce i sudetské jidiš a také žargon, výraz, který zásadně odmítám." (s. 7), což by ale pak, pokud něco takového existovalo, se mělo podle autorky jmenovat jí nabízenými názvy, nebo opět "keneánština", jako předchůdkyně tohoto jazyka z 2. tisíciletí př. Kr. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, vaše otázka přesahuje zaměření této služby, jejím cílem je pomoci s vyhledáním zdrojů a informací a to použitím základní referenční literatury, tedy většinou té, kterou uvádíte ve svém e-mailu, dále databází NK ČR a volného internetu. Zodpovězení Vaší otázky vyžaduje prostudování odborné literatury, doporučujeme Vám kontaktovat Akademii věd ČR.
Volně na internetu a to nejen v české Wikipedii se vyskytuje výraz knaanština (anglický překlad Knaanic language), krátkou definici ze zahraničního portálu jsme zkopírovali z
http://www.fact-archive.com/encyclopedia/Knaanic_language
Knaanic (also called Canaanic, Leshon Knaan or Judeo-Slavic) was a West Slavic language, formerly spoken in the Czech lands, now the Czech Republic.
It became extinct in the late Middle Ages. The name Knaanic applied mainly to Judeo-Czech, but also to other Judeo-Slavic languages.
Na anglické verzi Wikipedie je u hesla "Knaanic language" nejen odkaz na portál ethnologue.com, ale i na literaturu a to:
Ruth Bondyová: Mezi námi řečeno. Jak mluvili Židé v Čechách a na Moravě (Between us: language of Jews in Bohemia and Moravia), Society of Franz Kafka 2003, ISBN 80-85844-88-5. The book documents languages used by Jews in the Czech lands during 12-20th century. Review in Czech, pages 28-33.
Nejsme odborníci, ale podle našich zkušenosti by se mohlo  v tomto případě jednat o překlad anglické verze do češtiny, při které mohlo dojít k posunu od originálu, který uvádíte "keneánština".
Využitím GoogleScholar -zadáním hesla "knaanic language" byla nalezena následující citace CITACE] A New Bibliography of Yiddish Linguistics DL Gold - Jewish Quarterly Review, 1989 - JSTOR (databáze JSTOR je dostupná v Knihovně Akademie věd ČR)
více výsledků na
http://scholar.google.cz/scholar?hl=cs&lr=&q=knaanic+language&btnG=Hledat
Pro úplnost uvádíme, že otázkám vývoje slovanských jazyků se týkají např.
studie z fondu NK ČR
Rodzina języków zachodniosłowiańskich : zarys historyczny / Ewa Siatkowska.
-- Wyd. 1.. -- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 1992. -- 405 s. : [32] s.
il. ISBN 83-01-10061-3
The Dawn of Slavic : an Introduction to Slavic Philology / Alexander M.
Schenker. -- New Haven : Yale University Press, 1996. -- xviii, 346 s. :
fot. ISBN 0-300-05846-2
nebo článek
Slovanské jazyky a jejich současný stav. (K učivu obecné výklady o jazyce) / Naděžda Kvítková
In: Český jazyk a literatura. -- Roč. 53, č. 3 (2002/2003), s. 118-122.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 13:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu