kmenový autor
Text dotazu
Prosím Vás o informaci, co přesně znamená termín "kmenový autor" v nakladatelství. Kdo kmenového autora určuje, podle jakých kritérii je určen a jakou úlohu v nakladatelství má. Děkuji (Dotaz vznáším v souvislosti s nakladatelstvím Sixty-Eight Publishers, kde kmenovými autory jsou manželé Škvorečtí a M. Kundera - termín potřebuji vysvětlit ve své diplomové práci.)
Odpověď
Dobrý den, podle publikace "Člověk a kniha" je kmenový autor takový autor, který vydává buď všechny, nebo alespoň ty nejvýznamnější tituly u jednoho nakladatele.
Své kmenové autory mělo např. nakladatelství Petrov (http://www.ipetrov.cz/,
http://www.ipetrov.cz/dokument.py?idd=D00000000000001489) nebo nakladatelství Atlantis (http://www.artforum.sk/catalog/atlantis/?mod=catalog&category=editors&section=4&offset=&id=227&cid=1&f_page=20&f_typ=asc&f_order=cena&f_show=obrazky).
V českém prostředí najdete zajisté  i další příklady:
* http://www.czlit.cz/main.php?author_id=301&pageid=34
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Nakladatelstv%C3%AD_Argo
* http://www.libri.cz/autori.php?autor=53
* http://www.slovart.cz/buxus/generate_page.php?page_id=93
Pojem kmenový se používá i v jiných oblastech, např.  kmenový herec/repertoár/zaměstnanec/člen umělecké skupiny atd.
Použitá literatura:
* HALADA, Jan. Člověk a kniha : úvod do nakladatelské specializace. Praha : Karolinum, 1993 s. 77. ISBN 80-7066-767-2.
* WOLL, Thomas. Rukověť nakladatele : řemeslo, věda, umění. Praha : Signeta, 2002. 296 s. ISBN 80-902608-4-5.
* PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha  - Litomyšl : Paseka, 2005. 248 s. ISBN 80-7185-774-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 10:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu