-
To se mi líbí
-
Doporučit
vše týkající se hornické činnosti, dobývání stříbrsných rud od 14. století
Má se za to, že obec Klíny byla založena u ložisek stříbra jako hornická osada sv. Václava, krátce před rokem 1355, Slavkem z Rýzmburka, název Hora Svatého Václava se neujal, označována Göhren. Staré listiny, týkající se rýzmburského panství, i doklady, týkající se zdejší krajiny vůbec, dokazují, že již koncem 13. století nebo začátkem 14. století se na tomto území dolovalo. Největší rozkvět hornictví v Klínech lze časově umístit do první poloviny 14. století. Nový rozvoj, který jistě nedosáhl rozměrů těžby 14. století, nastal bezpochyby v první čtvrtině 17. století. Ložiska stříbra byla ale již zcela vyčerpána, na počátku druhé poloviny 19. století zaniklo kopání rud v okolí Klínů definitivně. Pro více informací o obci Klíny a dějinách hornictví v Krušnohoří přiložena výběrová bibliografie: DOLEŽAL, Jan. Staré stříbrné doly v Klínech u Litvínova. Jan Doležal. [Most : Okresní archiv, 1962]. s. 17-32. JANČÁREK, Petr. Hornictví v Hoře Sv. Kateřiny za feudalismu. Petr Jančárek. Teplice : Krajské muzeum, 1980. 50 s. : , mapy ;. Monografické studie Krajského muzea v Teplicích ; 18. ISBN (Brož.) KRATOCHVÍL, Josef. Topografická mineralogie Čech. 3, (I-K). 2. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1960, s. 231. MAJER, Jiří. Rudné hornictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku : obrazy z dějin těžby a zpracování. Jiří Majer ; [ilustrace Jan Čáka]. 1. vyd. Praha : Libri, 2004. 255 s. : , il., mapy . ISBN 80-7277-222-8 : Po stopách středověkého dobývání rud v Krušnohoří. Ústí nad Labem : Krajský úřad Ústeckého kraje ve spolupráci s T.I.S. - Turistické informační systémy, [2008]. [20] s. : , barev. il., mapy ;. Poznejte jedinečné památky v Ústeckém kraji. ISBN (Brož.). POKORNÁ, Libuše. Krušnohoří bez hranic: Litvínov - Olbernhau = Erzgebirge ohne Grenzen: Olbernhau - Litvínov. Litvínov: Dialog pro Partnerský spolek Litvínov, 2003. 141 s. ISBN 80-85843-57-9. ŠIMÁK, Josef Vítězslav. České dějiny. Dílu I. část 5., Středověká kolonisace v zemích českých. Praha: Jan Laichter, 1938, s. 636. Laichterův výbor nejlepších spisů poučných; sv. 64. URBAN, Michal. Tři studie k hornické a kulturní krajině českého Krušnohoří s výchozími body Krupka, Hora Svaté Kateřiny, Jáchymov. Část 1, Výchozí bod Krupka. zpracoval Michal Urban a kol. [Most : Oblastní muzeum v Mostě, 2011]. 154, [46] s., [3] složené l. : , il. (převážně barev.), erby, faksim., mapy, plány ;. Nad názvem: projekt v rámci Programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007-2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko, Středoevropská kulturní krajina Montanregion Krušnohoří/Erzgebirge - cesta ke světovému dědictví UNESCO . ISBN (Brož.). URBAN, Michal. Tři studie k hornické a kulturní krajině českého Krušnohoří s výchozími body Krupka, Hora Svaté Kateřiny, Jáchymov. Část 2, Výchozí bod Hora Svaté Kateřiny. zpracoval Michal Urban a kol. [Most : Oblastní muzeum v Mostě, 2011]. 168 s., [3] složené l. : , il. (převážně barev.), erby, faksim., mapy, plány ;. Nad názvem: projekt v rámci Programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007-2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko, Středoevropská kulturní krajina Montanregion Krušnohoří/Erzgebirge - cesta ke světovému dědictví UNESCO . ISBN (Brož.) URBAN, Michal. Tři studie k hornické a kulturní krajině českého Krušnohoří s výchozími body Krupka, Hora Svaté Kateřiny, Jáchymov. Část 3, Výchozí bod Jáchymov. zpracoval Michal Urban a kol. [Most : Oblastní muzeum v Mostě, 2011]. 467 s., [6] složených l. : , il. (převážně barev.), erby, faksim., mapy, plány ;. Nad názvem: projekt v rámci Programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007-2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko, Středoevropská kulturní krajina Montanregion Krušnohoří/Erzgebirge - cesta ke světovému dědictví UNESCO . ISBN (Brož.) ze ŠTERNBERKA, Kašpar Maria, hrabě, 1761-1838. Nástin dějin českého hornictví. Kašpar Sternberg. Ostrava : Montanex, 2003. 570 s. : , il., tabulky. Obsahuje poznámky pod čarou . ISBN 80-7225-093-0 : DOLEŽAL, Jan. Staré stříbrné doly v Klínech u Litvínova. Kulturní kalendář Mostecka, červenec 1961, s. 9-10. DOLEŽAL, Jan. Staré stříbrné doly v Klínech u Litvínova. Kulturní kalendář Mostecka, srpen 1961, s. 2-4. DOLEŽAL, Jan. Z pamětí o starých dolech na Litvínovsku. Kulturní kalendář Mostecka, září 1962, s. 3-4. HRDÝ, P. Johann. Göhren bei Oberleutensdorf. Eine Chronik aus dem Erzgebirge. Erzgebirgs- Zeitung, ročník XIX., s. 273. JEŽKOVÁ, Marta. Tři splněná přání. Z podkrušnohorských pověstí. [Pověst o obci Klíny.] Rozvoj, 36, 19. 2. 1986, č. 7, s. 5. Slavné doby krušnohorského dolování. Impulsy : Krušnohoří všemi smysly. 2006 , Roč. 8, č. 10, s. 14. _____________________________________________________________________
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Ústí nad Labem
Knihovna Ústeckého kraje
13.05.2015 21:05