Klepnutí pivem o stůl

Text dotazu

Chtěl bych se zeptat na historii a význam klepání sklenicí s pivem o stůl po přiťuknutí (tj. dva lidé přiťuknou sklenicemi o sebe, potom o stůl a potom pijí).

Odpověď

Dobrý den,

informace, které jsme nakonec shromáždili různým pátráním, se shodují asi na tomto vysvětlení, které nám "posvětil" i odborník z oblasti pivovarnictví:
předpoklad je, že vznikl již v dávné době a nejspíš ve studentském prostředí. Aspoň studenti nynější i bývalí tento zvyk znají a dodržují ho.
Nejdříve se ťukne sklenicemi v horní části, pak se ťukne sklenicemi v dolní části, pak se ťukne sklenicemi o stůl a pak se pije. Prý se tomu také říká "uzemnění půllitru". Jednotlivé fáze jsou anoda (klepnutí sklenicemi v horní
části) - katoda (klepnutí sklenicemi v dolní části) - uzemnění (klepnutí o
stůl) a spotřebičem je vlastní napití (spotřeba moku). Jak říkal jeden z našich poradců, dá se to přirovnat ke správnému zapojení spotřebiče v elektrotechnice. Připíjíme si na zdraví a na přátelství. A aby fungovalo, napomáhá i tento rituál.

Obor

Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

18.08.2011 15:35

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu