Klávesnice
Text dotazu
Dobrý den,
už delší dobu se snažím zjistit proč je klávesnice poskládána právě v QWERTY pořadí a ne podle abecedy?
Děkuji za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
klávesnice současných počítačů se vyvinula z klávesnic pro dálnopisy, svůj prapůvod má však u psacího stroje. Původně byla písmena na klávesnici psacího stroje seřazena v abecedním pořadí. Jakmile se písař naučil na stroji psát, při vyšších rychlostech se zasekávaly mechanické páky, což vedlo ke zdržení a ke kaňkám na dokumentu. V roce 1860 se Charles Sholes, editor novin v Milwaukee, rozhodl sestavit takové rozložení kláves, které by zásekům zabránilo. Zjistil si, která písmena se nejčastěji v angličtině používají, a rozházel je po klávesnici co nejdál od sebe. Rozložení se jmenuje QWERTY, podle první horní řady klávesnice. Předpokládá se, že prostřední řada (ASDFGHJKL) si s sebou ještě nese dědictví původního abecedního pořádku. Některé zdroje také zmiňují, že uspořádání se snažilo, aby při psaní probíhalo střídání stran, což pomáhá jak těm, kteří píšou všemi desíti, tak těch, kteří píší dvěma prsty. Sholes prodal QWERTY v roce
1873 společnosti Remington a klávesnice se stala uznávaným standardem.
V průběhu času docházelo k různým úpravám, např. Francouzi vyměnili Q a W s písmena A a Z, také písmeno M se přesunulo. Sholes prý kdysi údajně měnil svůj QWERTY i s tím zřetelem, aby slovo TYPEWRITER (psací stroj) šlo napsat pouze za použití horní řady kláves. Prý to pomáhalo prodejcům při předvádění psacích strojů zákazníkům. V roce 1931 navrh Američan dr.August Dvorak klávesnici tak, aby v základní řadě, na které spočívají prsty, byla nejčastěji používaná písmena. Klávesnice se označuje zkratkou DSK (Dvorak Simplified Keyboard). Bez přehmatávání lze napsat 400 používaných slov, cože je čtyřikrát více než u QWERTY rozložení. Náklady na přeškolení písařů se však ukázaly vyšší než úspory, kterých by se užíváním Dvorakovy klávesnice dosáhlo, takže zůstalo u klávesnice QWERTY.
V České republice se nejvíce používá rozložení kláves QWERTZ. Bylo zavedeno za Rakouska-Uherska, kdy psací stroje k nám dovezené nebo u nás vyrobené měly výhradně toto rozložené.
Další informace naleznete např. na:
* http://www.root.cz/clanky/historie-qwerty/
* http://home.earthlink.net/~dcrehr/whyqwert.html
* http://www.ideafinder.com/history/inventions/qwerty.htm
* http://books.google.com/books?id=eYRrAGdaO8MC
* http://books.google.cz/books?id=3MiY1gBr20UC
použitá literatura:
* Proč se na klávesnici blbě píše? Byl to záměr. Amatérské radio. ISSN 0322-9572. 2007, roč. 56, č. 2, s. 14, 17, 28.
* NÁDBĚLA, Josef. Deseti prsty na klávesnici. Kralice na Hané : Computer Media, 2009. s. 9. ISBN 978-80-7402-014-8.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.12.2010 14:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu