Klátky
Text dotazu
Dobrý den, v knize Amálie Kutinové "Gabra a Málinka" se mluví o tzv. "klátcích" (jedn. č. "klátek"), jakémsi valašském cukroví. Zajímalo by mě, zda je možné zjistit, o jaký druh cukrovinky se jedná... Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo přesně určit podobu či složení cukrovinek tzv. klátků.
Je ovšem možné alespoň velmi obecně určit, jak asi takový klátek vypadal, ovšem jedná se pouze o naše domněnky, které byť vychází z literatury, nelze brát zcela ověřené.
Na Valašsku se slovem "klátky" označovaly polena, rukověti nožů, špalek či kmenovina slabšího průměru.
Lze tak usoudit, že klátky mohly být cukrové, sladké špalíky, které se mohly kupovat jednotlivě, případně usekávat z většího celku. Možná trochu podobné kokosovým špalkům, které se na poutích stále ještě dnes prodávají. Ovšem z čeho se klátky dělaly, bohužel nevíme.
Úryvky zmiňující klátky můžete nalézt např. na adrese http://valach.net :
"Největší zájem dětí na pouti byl ale o cukroví. Přece když šel na pouť s dětmi otec, strýc, či tetička, přece se muselo něco koupit, jinak by s dětmi nebylo k vydržení. Movití koupili více, méně movití jistěže méně. A kupovalo se hlavně cukroví, ty různé klátky a maliny, takové když se daly do úst, už vydržely nějakou dobu."
"Po cestě jsem si koupil rohlík a cukrový klátek jako od bolesti a za týden jsem byl dobrý, nenosil jsem už ani hadřík na ruce a vesele jsem zlobil rodiče dále."
S dotazem se můžete pro upřesnění odpovědi obrátit např. na Masarykovu veřejnou knihovnu ve Vsetíně (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/masarykova-verejna-knihovna-vsetin/), na Krajskou knihovnu Františka Bartoše ve Zlíně (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/krajska-knihovna-frantiska-bartose-zlin/) - obě knihovny jsou zapojené do služby Ptejte se knihovny a nachází se na území Valašska, tedy by Vám mohly poskytnout podrobnější odpověď.
Další možností je kontaktování institucí, které se Valašskem zabývají - např. Muzeum regionu Valašsko (http://www.muzeumvalassko.cz/).
Pro dotaz jsme využili následující literaturu:
* Kazmíř, Silvestr, ed. Slovník valašského nářečí. Vyd. 1. Vsetín: Dalibor Malina, 2001. 517 s. ISBN 80-903010-1-0.
* Habustová, Milena. Prostřený stůl Rožnovanů. 2., dopl. vyd. Rožnov pod Radhoštěm: Město Rožnov pod Radhoštěm, 2010. 95 s. Rožnovské malé tisky; sv. 16. ISBN 978-80-904851-2-9.
* Jirků, Karel. Recepty z Valašska. 1. vyd. Praha: Agentura VPK, 2003. 59 s., [8] s. barev. obr. příl. Apetit; sv. 8. ISBN 80-7334-022-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2012 14:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu