Kdy vznikli Beatles?
Text dotazu
Kdy vznikli Beatles?
Odpověď
Dobrý den,
"...v roce 1956...začátkem léta ...došlo v předměstské čtvrti Liverpoolu k drobné, nikterak mimořádné epizodě. Na tradiční pouti ve Wooltonu, konané pod širým nebem na pozemcích, které příslušely k tamní svatopeterské farnosti, vyhrávala tentokrát kromě obvyklé dechovky také školní kapela místního gymnazia Quarry Bank...Když týden poté šlapal zavalitý znalec zámořských hitů Paul McCartney na svém bicyklu domů napříč allertonským golfovým hřištěm, zastavil jej Pete Shotton, kterého předtím poznal u sv. Petra. Od něho se dozvěděl, že jejich "šéf" John Lennon ho chce do kapely. Od tohoto okamžiku se datuje začátek nové éry v populární hudbě,..."
V roce 1960 "...V suterénu právě rekonstruovaného podniku, ...kluci hledali nějaký jiný název pro svoji skupinu už delší dobu. Představovali si něco jadrného, šťavnatého a přitom dostatečně srozumitelného. Něco, co by lidi okamžitě praštilo přes nos a stačili si zapamatovat. Něco, jako měli Cvrčci Buddyho Hollyho. Tahle asociace přivedla Stua Sutcliffa k tomu, že si do malířského náčrtníku, bez něhož nevycházel z domu ani jako novopečený rocker, poznamenal spíše jen žertem slovíčko Beetles - Brouci. Ostatním se to líbilo. Nakonec to byl Lennon, jehož smysl pro slovní šarády dal vzniknout v angličtině stejně znějícímu, ale v pravopisu a koneckonců i ve smyslu samém přece jen odlišnému tvaru, Beatles..."
Zdroj: MATZNER, Antonín. Beatles. Výpověď o jedné generaci. Praha: Mladá fronta, 1987.
"...6.července 1957 pozval Ivan Vaughan Paula McCartneyho, kamaráda z Liverpoolského institutu, aby si s nimi zahrál na církevních oslavách ve Wooltonu. Zde byl patnáctiletý MCCarney představen šestnáctiletému Lennonovi a unikátní umělecké partnerství bylo na světě..."
Zdroj: HARRY, Bill. Beatles. Encyklopedie. Praha: Volvox Globator, 2006. (V tomto zdroji se liší rok, kdy se sešel John Lennon prvně s Paulem McCartneym.)
O anglické hudební skupině Beatles bylo napsáno nepřeberné množství knih a článků, natočeno velké množství dokumentů i hraných filmů. Přehledně je zpracováno heslo i ve Wikipedii, viz http://cs.wikipedia.org/wiki/The_Beatles.
Doporučujeme přečíst si některou z knih o hudební skupině Beatles, lze vyhledat např. v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR, katalogy a databáze, báze NKC - knihy na www.nkp.cz.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 15:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu