Vznik profesionální armády Habsburské monarchie
Text dotazu
Dobrý den,
mohu se prosím zeptat, kdy na našem území poprvé vznikla nějaká profesionální armáda a zanikla ta typická feudální? A kdy se poprvé začaly armády formovat do stálých vojenských jednotek jako například pluk atd.?
Za odpověď děkuji
Odpověď
Vážený pane (...),
vznik stálé armády v "moderním" slova smyslu na našem území přinesla třicetiletá válka (1618-1648), neboť během ní se přestaly pluky, které se do té doby obvykle verbovaly na jedno polní tažení (tedy zpravidla od jara do podzimu), na zimu rozpouštět. Po válce (1648-) pak také zůstala řada jednotek zachována ve stálé armádě. V této době si již absolutistické státy mohly dovolit stálé armády financovat. Přesto existují i v dřívějších dobách případy, které lze považovat za vznik stálých armád, které ovšem měly pouze dočasné trvání - jedná se například o vojska husitských polních obcí (vznikla v období 1422-1425), která pak zanikla až porážkou v bitvě u Lipan, a "Černá armáda" uherského a českého krále Matyáše Korvína, kterou pomáhal zformovat Jan Jiskra z Brandýsa v 60. letech 15. stol. a zanikla několik let po Korvínově smrti roku 1494 pro nedostatek peněz (a ochoty je vyplácet).
Sama vojenská organizace je kapitola sama pro sebe a je výrazně starší než stálé armády, neboť vojsko, pokud mělo fungovat, muselo být vždy rozčleněno do určených jednotek s jasným velením. Pokud se tedy ptáte na stálé vojenské jednotky, lze konstatovat, že ty existovaly od vzniku stálé armády. V té době zpravidla šlechtic/vojenský podnikatel dostal od panovníka plukovnický patent, který jej opravňoval k naverbování pluku o určeném počtu a druhu vojáků. Tento systém byl v té době již léty osvědčený a sahá přinejmenším do začátku 16. století jen s tím rozdílem, že se pluky verbovaly pro jedno konkrétní tažení na dobu určitou.
K vojenské organizaci existuje řada odborné literatury, výběrově doporučuji například:
Vojenská organizace feudálních vojsk v ranném středověku v Čechách viz:
CHOC, Pavel. S mečem a štítem: české raně feudální vojenství. 1. vyd. Praha Naše vojsko, 1967. 569 s.
Vojenská organizace během husitsých válek:
DURDÍK, Jan. Husitské vojenství. Druhé, upravené a doplněné vydání. Praha : Naše vojsko, 1954. 242 s.
FRANKENBERGER, Otakar. Husitské válečnictví. Praha Svaz československého důstojnictva, 1938. 85 s.
TOMAN, Hugo. Husitské válečnictví za doby Žižkovy a Prokopovy : příspěvek k dějinám vzdělanosti v XV. století na základě zkoumání míst i pramenů. Praha : Královská česká společnost nauk, 1898. 468 s.
Vojenská organizace 2. pol. 15. stol až 1. pol. 16 stol. viz:
FRANKENBERGER, Otakar. Husitské válečnictví po Lipanech: vývoj husitského válečnictví po skončení husitské revoluce a jeho význam pro válečnictví vůbec. 1. vyd.. Praha Naše vojsko, 1960. 196 s.
SEGEŠ, Vladimír. Od rytierstva po žoldnierstvo: stredoveké vojenstvo v Uhorsku so zreteľom na Slovensko. Bratislava : Ministerstvo obrany Slovenskej republiky - Vydavateľská a informačná agentúra, 2004. 263 s.
Organizace vojska od třicetileté války:
WREDE, Alfons von. Geschichte der K. und K. Wehrmacht : die Regimenter, Corps, Branchen und Anstalten von 1618 bis Ende des XIX. Jahrhunderts. Wien : Seidel, 1898-1905. 6 sv.
Obecně:
Vojenské dějiny Československa. Vyd. 1. Praha : Naše vojsko, 1985-1989. 5 sv.
Použité zdroje
Vojenská organizace během husitsých válek:
Organizace vojska od třicetileté války:
Obecně:
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
13.09.2024 09:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu