Kdy bylo první pondělí
Text dotazu
Je všeobecně známo, jak to bylo s naším kalendářem a jak je to s měsíci. Zajímalo by mně ale, kdo a kdy určil dosud platný první týden, první pondělí.
Odpověď
Dobrý den,
týden o sedmi dnech byl s největší pravděpodobností prvotně užíván v dobách po vzniku akkadské říše (Sargonem Akkadským, po roce 2 350 př. n. l.), protože Akkadové považovali sedmičku za magické číslo (a stejně tak i další starověké národy). Sedm božstev (sedm nebeských těles, sedmistupňové zikkuraty apod.). Přesný počet dnů a jejich pojmenování bylo určeno počtem planet, jenž nesla jména bohů, které Akkadové uctívali.
Navzdory tomu se však pondělí, jako první den v týdnu, začal užívat až při ustanovení neděle za sváteční (odpočinkový) den přijetím dekretu císaře Konstantina I. Velikého r. 321 n.l. Do oné doby se totiž za první den v týdnu považovala neděle, a to dle židovských tradic (sobota = šabat neboli den odpočinku, též sedmý).
Použité zdroje
FRIEDRICH, Gustav. Rukověť křesťanské chronologie. V Praze: Filosofická fakulta university Karlovy, 1934, s. 27.
O'NEILL, Amanda. Biblické časy. Praha]: Orbis pictus, 1993, s. 26,27.
PLESKOTOVÁ, Petra. Tajemný rozměr čas: (o hodinách, hodinkách a měření času vůbec). Praha: Albatros, 1979, s. 25.
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dny v týdnu [online]. c2023 [citováno 10. 11. 2023]. Dostupný z WWW: <https://cs.wikipedia.org/w/[…]Ddnu&oldid=22983938>
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Týden [online]. c2023 [citováno 10. 11. 2023]. Dostupný z WWW: <https://cs.wikipedia.org/w/[…]Dden&oldid=23033791>
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.11.2023 11:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu