Obnova železniční dopravy na trati Brno Jih - Břeclav - Kúty v květnu 1945
Text dotazu
Ke studii o přesunu 4.divize československé armády z Prahy na Slovensko potřebuji zjistit, kdy byla obnovena železniční doprava na trati Brno Jih - Břeclav - Kúty v květnu 1945 pro vojenské transporty. - Transportů jednotek bylo více než deset a zdá se, že ne všechny projížděly z Brna přes Přerov. Jedinou další možností by bylo spojení z Brna přímo na Břeclav a Kúty. Můžete, prosím, pomoci?
Odpověď
Vážený pane (...),
provoz na trati Brno - Břeclav - Kúty byl obnoven (nejpozději) 3. května 1945 vlakem č. 1301, jak konstatuje staniční kronika Brna. Tu naleznete online přístupnou v Národním archivu ČR zde: https://vademecum.nacr.cz/vademecum/PaginatorMedia.action?_sourcePage=DjrE-LagdeJrvQcPFRUxemtsrlDIhBAFGGXhX5CrXMeIc8FRDliO2Y80t4PQyMYZxImJ_5BwqOnE2kY9m0llFarm09490etyVCCnwgmj2ZA%3D&row=171
Podle staniční kroniky Břeclavi byl obnoven 1. května provoz z Kút do Břeclavi a následující den odjel vlak z Břeclavi do Brna. Viz https://vademecum.nacr.cz/vademecum/PaginatorMedia.action?_sourcePage=7nlTZqf9Sk4f8rDwPG08QRo3nDGY7tGfls_j2S41GzF-kfhERTfiQPqJFslFoHFuH7BYRUzhGBu1GiiRjrm2fi3EtK0aK8bWkONl-FwqWsU%3D&row=106
Obnovení provozu ale bývá někdy zaměňováno s datem předání řízení provozu na trati Kúty - Břeclav - Brno z rukou sovětské armády od československé správy, k němuž došlo 29. května. Viz https://vademecum.nacr.cz/vademecum/PaginatorMedia.action?_sourcePage=WtmvniiqSyOudB0wERN_G-069I99y0KYi13ahuI7ywBpAD6z-k3sz1PSp6dVYsH0KT6zhv966OzFwYzm0h37jJTvdjDmDyX7vqkzo4Yg_uk%3D&row=108
Použité zdroje
NA ČR - SBÍRKA STANIČNÍCH KRONIK (1887) 1902 - 1961 (https://vademecum.nacr.cz/v[…]he&activ=POMOCNY_POHLED)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
22.04.2024 11:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu