Kdo nosí frak a žaket?
Text dotazu
Dobrý den, prosím, o odpověď - konkrétně při jaké příležitosti si někdo v ČR skutečně na sebe oblékl frak/žaket (vyjma maškarních kostýmů a dobových oblečení) v posledních 20 letech? Komu je tento oděv v současnosti běžným pracovním oděvem (např. hudebníci, dirigenti ap.)? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v dnešní době nosí frak opravdu dirigenti a hudebníci, zde by se dalo říct, že se jedná o ‚pracovní oděv‘.
Frak či žaket si vezmou, ale jen pro slavnostní příležitost, např. ženichové, příp. ostatní mužští svatebčané.
Jdete-li do společnosti s manželem či partnerem, pak je na místě se domluvit, v čem kdo půjde, jaké barvy volit a sladit svoje oblečení…
Je-li předepsána velká večerní toaleta, pak si muž může obléci frak, který je vrcholem mužské elegance. Nosí se ke slavnostním příležitostem po dvacáté hodině na gala představení, plesy. Pořizuje se z lehké černé látky. Vesta na večer by měla být bílá, jinak může dojít k omylu a mohou si muže splést s obsluhujícím personálem…
Zdroj: FILIPOVÁ, Eva. Společenská nápověda. Praha: Petra, 2004, s. 28. ISBN 80-7301-122-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0ffd3c10-1d9e-11e4-a8ab-001018b5eb5c
Muž má mít na plese smoking nebo frak. Smoking se sice směl dříve nosit jen do „pánských“ společností, avšak během doby se stal oblíbeným společenským oblekem, který z plesů téměř frak vytlačil. Nemyslím proto, že by bylo nutné křísit mermomocí frak opět k životu, ale na druhé straně ho nemůžeme vyřazovat z plesů opravdu reprezentačních a slavnostních,
například z plesů konaných za účasti vládních činitelů nebo diplomatů… Pořídí si jej tedy asi muž, který je společensky více angažován…
Zdroj: MAJOROVÁ, Milena a Jan ČERNÝ. Člověk mezi lidmi: čtení o společenském chování. Praha: Mladá fronta, 1969, s. 71. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:652b1063-2b9b-4e01-a774-62dcf9a3bfc0
Muži mají mnohem snazší rozhodování. Klasický černý oblek, smoking, žaket či frak přetrvá i několik sezón, ženská móda však podléhá mnoha změnám a rozmarům.
Zdroj: DUDYCHOVÁ, M. Plesy a taneční. In: Naše rodina: zábavný týdeník Československé strany lidové. Praha: Lidová demokracie, 1995(7), s. 15. ISSN 0323-2743. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:69f8c200-5043-11e6-beb0-001018b5eb5c
Trochu z historie:
Frak se až na výjimky nosil jen večer, a to na galapremiéry, oficiální ceremoniály za účasti významných hostí, galaplesy a podobně. Výjimkou, kdy se frak mohl obléci i ve dne, byla audience u hlavy státu (pak musel být frak předepsán) a svatba. Muselo ovšem jít o mimořádně významnou svatbu, při které nevěsta měla bohatou bílou svatební toaletu a ostatní svatebčané se přizpůsobili úrovni oblečení nevěsty a ženicha. Jestliže měl frak ženich, museli ho mít i ostatní pánové ve svatebním průvodu. Na svatbu musel být frak odlišen od běžné večerní varianty: ve dne se zaměnila bílá vesta za černou.
Frak je jediným úborem, na který lze připnout státní vyznamenání in natura, tedy řádový klenot, případně i s šerpou.
Denní klasika: žaket
Na velkou svatbu se však nejlépe hodí dřívější denní oblečení nejvyšší úrovně – žaket.
Dlouhé sako s plnými přednicemi šikmo ubíhajícími ke stranám mělo jakoby odstřižené a zakulacené šosy,
… Sako mohlo být černé nebo šedé, i kalhoty mohly být černo-šedě proužkované, případně mohly být šedé jako sako. Vesta byla šedá, nebo tak zvaně buff, béžová s příměsí žluté. Košile k žaketu náležela jen bílá, s klasickým límečkem, a pozor: k žaketu se nenosil motýlek, ale buď plastrón (šitý šátek s perlou ve stylu předchůdce dnešní kravaty), nebo šedá regata (šitá kravata). Budeme-li chtít vyjít si v žaketu, správnou volbou je i běžná stříbrošedá kravata, ba i vhodně barevné kravaty.
Stejně jako frak je smoking pouze večerní oblek, a proto ho nenosíme před 18. hodinou…
Na rozdíl od fraku se ani jako výjimka smoking nedoporučuje na svatbu během dne, tam dáme přednost žaketu.
Na velkou svatbu povoluje Guth-Jarkovský výjimečně frak i přesto, že se striktně nosí jedině večer, nejběžnější úbor pro velkou svatbu je ovšem žaket. Na malou svatbu zvolíme klasický černý oblek. Můžeme mít ovšem i různé varianty denních obleků: světle šedý, krémový, bílý. Na svatbu se však nehodí smoking, už Guth-Jarkovský ho vylučuje z repertoáru pánských
svatebních obleků.
Jiří Guth-Jarkovský doporučuje: „K promoci bere doktorand frak tehdy, když ve fraku jsou i promující profesoři, kteří svoje odznaky universitní nemohou dobře bráti jinak nežli na frak Je to starý universitní zvyk. Nebude však zle, přijde-li doktorand v žaketu neb i redingotu.“
Zdroj: ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2008, s. 95. ISBN 978-80-204-1954-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:be9a7520-518a-4613-97a1-bc28ff6696a4
Dřív bývalo:
Při svatbě okázalé a velmi slavnostní, ale jen když nevěsta má bílý šat svatební, ženich oblékne frak a objeví se v plné parádě, důstojné úboru nevěstina, i když svatba koná se ve dne. Je to jedna z velmi mála příležitostí, kdy frak, tedy úbor vlastně přísně večerní, obléká se u nás i ve dne. Ale proto bere se ke fraku vesta černá, arci však kravata bílá, lakové botky, bílé rukavičky a cylindr. Pak rovněž mužští účastníci svatebního průvodu mají frak a bílou kravatu. Jako ženich, tak i u nich vesta je černá…
Rukavičky bílé jsou závazné jen mládencům, ostatní pánové buď bílé nebo světle šedé… Za poměrů jednodušších, ač nikoli méně elegantních, ženich obléká černý nebo šedočerný žaket… Podle ženicha zase se řídí ostatní mužští svatebčané, majíce rovněž žaket…
Zdroj: GUTH-JARKOVSKÝ, Jiří Stanislav. Společenský katechismus. Praha: Levné knihy KMa, 2000, s. 220. ISBN 80-90281-80-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bf28494c-701d-459b-bf00-5a2ec3325919
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2024 14:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu