Kontrola účetnictví SVJ
Text dotazu
Je prosím nějaký nadřízený orgán, který by zkontroloval účetnictví SVJ, předsedkyně, účetní i technický správce jsou jedna ruka, nikdo nemá už sílu se s nimi dohadovat.
Odpověď
Dobrý den,
účetnictví SVJ může zkontrolovat objednaný auditor nebo auditorská firma (jedná se o placenou službu), případně finanční úřad (na základě udání některého z vlastníků). Své orgány, předsedu i účetní si nicméně určuje SVJ samo, tedy by mělo být na základě svých stanov schopné též osoby nenaplňující vhodně určené úkony/funkce odvolat.
Použité zdroje
Klainová, Naděžda (2020). Účetnictví společenství vlastníků jednotek 1. část. Online. In: Dauc.cz z 29. 1. Dostupné z: https://www.dauc.cz/[…]/ucetnictvi-spolecenstvi-vlastniku-jednotek-1-cast [cit 19. 2. 2024].
https://portal.pohoda.cz/[…]/
https://money.cz/[…]/
Wernerová, Hana (2016). SVJ nedělá kontrolu účetnictví - jak postupovat?. Online. In: Bezplatnapravniporadna.cz z 28. 4. Dostupné z: https://www.bezplatnapravni[…]tnictvi-jak-postupovat.html [cit. 19. 2, 2024]
https://www.scmbd.cz/vnitrn[…]eni-ucetnictvi-spolecenstvi
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.02.2024 08:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu