Kde sloužil československý pěší pluk č. 30 v době I. světové války
Text dotazu
Šikovatel u československého pěšího pluku č. 30
Odpověď
Dobrý den,
30. pěší zeměbranecký pluk byl po vypuknutí I. světové války odeslán na východní frontu. Na konci října 1914 se ale část mužů vzdala bez boje Rusům a tak byl 1. listopadu 1914 pluk rozpuštěn. Znovu byl 30. pluk zřízen 26. února 1915. V září roku 1918 byl pluk převelen na italskou frontu, ubytován byl v městečku Sarone. Dne 27. října 1918 byla vyhlášena pohotovost, pluk však odmítl poslušnost a vydal se na cestu do vlasti, která vedla přes dnešní Slovinsko. Když se 1. listopadu 1918 pluk dozvěděl o vzniku Československa a Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, nabídl pplk. Beran pomoc svého pluku jihoslovanské vládě. Nabídka byla přijata a pluk dostal rozkaz odzbrojovat v Ajdovščině "neslovanské oddíly", zvl. maďarské. Po posunutí demarkační linie mezi Itálií a Královstvím SHS vykonával pluk obdobnou činnost v Dolním Logatci. V polovině listopadu 1918 se pluk ve třech vlakových transportech vrátil do Vysokého Mýta.
Štábním šikovatelem u 30. pluku byl Josef Kubišta, který vzpouru na italské frontě a návrat do vlasti podrobně popsal v Pamětní knize Vysokého Mýta z let 1921-1938.
Použité zdroje
Jiří JUNEK, Vysokomýtský 30. pěší pluk v bojích o Slovensko v letech 1918-1919, Vysoké Mýto 2002.
Ludvík KÜHN (red.), Třicátníci. Sborník prací k desátému výročí bojů pěšího pluku 30 Aloise Jiráska, Vysoké Mýto 1929.
Státní oblastní archiv Hradec Králové, Státní okresní archiv Ústí nad Orlicí, Pamětní kniha města Vysokého Mýta z let 1921-1938.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
Ústí nad Orlicí
Knihovna
Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě - Knihovna
Datum zadání dotazu
08.07.2024 10:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu