-
To se mi líbí
-
Doporučit
V souvislosti s kvotami pro zeny v politice se mluvi o tom,ze za minuleho rezimu existovaly 30%kvoty pro zeny do NS, narodnich vyboru atd.Nikde jsem ale nenasla kde presne to bylo zakotveno(program KSC,volebni zakon...?) a kde je to mozne dohledat.
Existovaly tyto kvoty skutecne,byly formalni nebo neformalni a na jake instituce se vztahovaly? Kde byly zakotveny a byly nejak vymahany?
Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den,
jak píše JUDr. Barbara Havelková , LL.M. ve své státi Genderová rovnost v období socialismu, navzdory rozšířenému, a občas i veřejně zmiňovanému přesvědčení, že před rokem 1989 existoval v Československu institut zákonných kvót, kvóty nebyly zakotveny v právu.
Zvýšení zastoupení žen v politických funkcích bylo prováděno skrze stranickou hierarchii, prostřednictvím „opatření a stimulů v oblasti konkrétní realizace“, které ovšem neměly podobu obecně platných nařízení. K zajištění větší participace žen ve veřejném životě fungovaly u městských, místních a obvodních národních výborů výbory žen, k jejichž poslání patřila „politickovýchovná a osvětová činnost mezi ženami s cílem zvyšovat jejich aktivní účast na řešení a zabezpečování konkrétních úkolů hospodářské a kulturní výstavby, zapojovat ženy do veřejného, hospodářského a kulturního života, zejména je zapojovat do činnosti národního výboru a jeho komisí“ (§ 73 odst. 2 nařízení 71/1960 Sb., o rozšíření pravomoci a odpovědnosti národních výborů a uspořádání jejich orgánů).
Ústavy a volební předpisy stanovily formální rovnost pohlaví (aktivní a pasivní volební právo pro obě pohlaví) už za první republiky. Počet žen v zastupitelských sborech ovšem v meziválečném období nepřekročil 5%. Tato situace se změnila po druhé světové válce, kdy v Ústavodárném shromáždění zasedlo 7,65% žen a v Národním shromáždění ve volebním období 1948-1954 již 12% žen. Průměrný podíl žen v Národním shromáždění v době socialismu činil 23% a na komunální úrovni (místní, městské, okresní a krajské národní výbory) přesahoval 30%.
Přes relativně vysoká procenta žen v zastupitelských sborech se tyto ženy obtížně dostávaly do vysokých pozic. Obzvláště uzavřena zůstala ženám exekutiva (např. po celou dobu komunismu působily ve vládách jen tři ženy, a to v letech 1947-1963 Ludmila Jankovcová, v letech 1954-1968 Božena Machačová Dostálová a v letech 1969-1970 Růžena Brabcová; od roku 1970 až do pádu režimu se v české ani federální vládě nevyskytla žádná žena).
HAVELKOVÁ, Barbara. Genderová rovnost v období socialismu. In BOBEK, Michal – MOLEK, Pavel – ŠIMÍČEK, Vojtech (eds.). Komunistické právo v Československu : Kapitoly z dějin bezpráví. Brno: Masarykova univerzita : Mezinárodní politologický ústav, 2009.
BAUEROVÁ, Jaroslava – BÁRTOVÁ, Eva. Proměny ženy v rodině, práci a ve veřejném životě. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1987.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
06.09.2016 10:08