-
To se mi líbí
-
Doporučit
Vážená paní - Vážený pane,
prosím o sdělení, kde najdu text Života sv. Lamberta od lutyšského biskupa Štěpána. Může být i v latině.
Děkuji Vám.
Dobrý den, text životopisu by měl být, viz odkaz níže:
Vita sancti Lamberti
Nalezen v:
Knihovna vzácných knih a rukopisů Beinecke > Vita sancti lamberti https://collections-library-yale-edu.translate.goog/catalog/10622008?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc
Zmínky o něm jsme našli např. v níže uvedených zdrojích:
V Kosmově Lutychu byl kupříkladu v 10. století biskup Štěpán nucen přepracovat starší život svatého Lamberta, protože při jeho předčítání o svátcích v kapitule se stávalo, že kanovníci se opovržlivě smáli jeho barbarskému stylu...
... - podstata našich vědomostí o Kosmově zahraničním studiu. Starobylá a slavná škola při katedrále sv. Lamberta v Lutychu (v dnešní Belgii) patřila к tomu nejlepšímu, co tehdejší Evropa mohla po vzdělání toužícím „nadaným jinochům“ nabídnout. Je zajímavé, že už od 10. století existovaly mezi Prahou a Lutychem živé kulturní styky... V letech 1008-1016 vyučoval na pražské katedrální škole mistr Hubald, Notkerův žák a kanovník lutyšské kapituly, který se předtím proslavil v pařížské škole při kostele sv. Jenovéfy (dnešní Sorbonna). V Čechách byl zase znám kult sv. Lamberta. Od Kosmy víme, že velkým ctitelem lutyšského patrona byl pražský biskup Heřman (111.49). A samotnému Kosmovi posloužil „Život Lambertův“ (lat. Vita Lamberti), napsaný v 10. století lutyšským biskupem Štěpánem, jako stylistický vzor pro některé pasáže kroniky. Je také pravděpodobné, že někdo z trojice známých Kosmových čtenářů (přátel) byl předtím jeho lutyšským spolužákem (např. lAa)...
Zdroj: Kosmas et al. Kosmova kronika česká. Praha: Litomyšl: Paseka, 2005. s. 227. ISBN 80-7185-515-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f543fc20-3a56-11e5-8b04-5ef3fc9bb22f
Kosmas právě Štěpánovo mnohomluvně rétorické přepracování zvolil za jeden ze svých vzorů.
Zdroj: TŘEŠTÍK, Dušan. Kosmas: studie s výběrem z Kosmovy Kroniky. Praha: Melantrich, 1972. s. 70. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bc54a120-4959-11e8-ab92-5ef3fc9ae867
f. 123a—127b saec. XII. Vita s. Lamberti. »Gloriosus vir Lambertus« X »fide fulget postremo« (cetera desunt).
Zdroj: TRUHLÁŘ, Josef. Catalogus codicum manu scriptorum latinorum qui in C.R. Bibliotheca publica atque universitatis Pragensis asservantur, Pars prior: Codices 1-1665, forulorum I-VIII. Pragae: Regia societatis scientiarum Bohemica, 1905. s. 192. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:87e2cf60-4841-11e4-a450-5ef3fc9bb22f
Soupis středověkých latinských rukopisů NK ČR Lambert, sv., legenda 1/1.1.91 MAREK, Jindřich, DRAGOUN, Michal a Národní knihovna České republiky. Soupis středověkých latinských rukopisů Národní knihovny ČR: doplňky ke katalogu Josefa Truhláře = Catalogus codicum manu scriptorum Latinorum medii aevi qui in Bibliotheca Nationali olim Universitatis Pragensis asservantur : additamenta ad catalogum Josephi Truhlář. Praha: Národní knihovna České republiky, 2016. s. 636. ISBN 978-80-7050-669-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d2649e20-6002-11e7-8b50-001018b5eb5c
Informace o vydaných dokumentech
Praha
Národní knihovna ČR
08.08.2022 08:00