-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den.
Je možné v nějakém archivu nalézt dokumenty ke změnám příjmení (počešťování německých) po druhé světové válce?
Mnoho čechů s německými příjmeními si je změnilo na česky znějící a k tomu by měli být nějaké záznamy.
Dotaz se vztahuje k vyhledávání příbuzných v rámci genealogie.
Děkuji předem.
Dobrý den,
předpokládáme, že tuto agendu mělo na starosti Ministerstvo vnitra, proto by se takové dokumenty mohly nacházet v archivních fondech Ministerstva vnitra. Následující článek o vývoji příjmení u Čechů v poválečných letech například vychází z dokumentů uložených ve Státním ústředním archivu v Praze – Chodovci (konkrétně se odvolává na fond Úřad předsednictva vlády – běžná spisovna 1945–1959, karton 981, signatura 1313, a fond Nová registratura ministerstva vnitra 1936–1950, karton 1424, signatura A6113).
Zdroj: Jana MATÚŠOVÁ. K vývoji příjmení u Čechů v prvních poválečných letech. Naše řeč, roč. 86 (2003), č. 5, s. 251-256. Dostupné z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7747.
Je ale možné, že tyto změny příjmení dokumentovaly jednotlivé úřady v regionech, pod které obyvatelé svým bydlištěm spadaly. Proto pokud se zajímáte o předky z konkrétního regionu, můžete se zkusit obrátit i na příslušný okresní archiv a zjistit, zda takové archivní fondy u sebe evidují. Přehled a kontakty archivů naleznete zde: https://www.statnisprava.cz/rstsp/ciselniky.nsf/i/d0006.
Archivované dokumenty zle hledat i prostřednictvím Národního archivního portálu: https://portal.nacr.cz/cro/pro-badatele/. Portál nabízí i pomoc s vyhledáváním archivního souboru, když pošlete dotaz na e-mailovou adresu. Dle kapacit obdržíte odpověď do tří dnů.
Svůj dotaz můžete případně položit i v rámci Genealogického fóra, kde Vám možná některý z přispěvatelů bude umět poradit: http://genealogie.taby.cz/index.php.
Můžeme Vám ještě doporučit prohlédnout si následující knižní příručky věnující se vývoji a původu příjmení. V odkazu do Souborného katalogu ČR naleznete seznam knihoven, které mají příručky ve svém fondu.
-KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001002944&local_base=SKC
-MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání páté (čtvrté v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o., 2019. 229 stran. ISBN 978-80-86781-40-2.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=008308033&local_base=SKC
-BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000964306&local_base=SKC
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
12.02.2024 20:29