kde bydlel Alfréd Fuchs
Text dotazu
Dobrý den,
potřebuji vědět, kde všude v Praze bydlel Alfréd Fuchs, český židovský novinář a spisovatel 1. republiky. Vím, že v Palackého ulici na Vinohradech, ale poté se několikrát přestěhoval. Dále prosím o informaci, do kterých všech novin či deníků psal.
Odpověď
Dobrý den,
dotaz o publikační činnosti Alfreda Fuchse byl již v rámci služby Ptejte se knihovny řešen, velmi pěknou odpověď naleznete v archivu služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/alfred-fuchs. Informace v ní uvedené odráží současný stav, proto odpověď dále nerozšiřujeme.
Co  se týče adres, kde bydlel Alfred Fuchs, ty se nám bohužel nepodařilo dohledat. Žádná z knih, které jsme prošli, tuto informaci neobsahovala. K postavě A. Fuchse byla napsaná kniha: Mařan, Ctibor, ed. Kniha o Alfredu Fuchsovi. Praha: Propaganda, 1946. 138 s. Knihovna Rozprav; Sv. 4.. Kniha je bohužel ve fondu NK ČR evidovaná jako odpis, tedy nemůžeme Vám říci, zda se zde informace o pobytu A.Fuchse vyskytuje. Pokud byste měl zájem do knihy nahlédnout, mají ji ve fondu tyto knihovny:
* AV ČR - Ústav pro soudobé dějiny Praha - http://www.usd.cas.cz/cs/stranky/knihovna - zde by Vám také mohli pracovníci doporučit další literaturu k A.Fuchsovi s ohledem ke skutečnosti, že byl zabit v Dachau 16.2.1941
* Židovské muzeum Praha - http://www.jewishmuseum.cz/czindex.php - opět by Vám zde také mohli pracovníci doporučit další literaturu k A.Fuchsovi s ohledem ke skutečnosti, že pocházel z židovské rodiny
* JVK České Budějovice - http://www.cbvk.cz/
* Vědecká knihovna Olomouc - http://www.vkol.cz/cs/
Záznam  knihy spolu s odkazy na jednotlivé knihovny naleznete v Souborném katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/F/).
Jako zdroj osobních informací o A.Fuchsovi lze určit také jeho autobiografický román, jehož citace je uvedena níže. V Rámci služby Ptejte se knihovny ovšem není časově možné román detailněji projít, to by bylo již na Vás. Záznam knihy spolu s informacemi o dostupnosti v českých knihovnách naleznete opět v Souborném katalogu ČR:
* Fuchs, Alfréd. Oltář a rotačka: [Román]. Praha: Sfinx, Janda, 1930. 391 - [4] s. Nové cíle; Sv. 421. Pyramida; Sv. 10.
Dále jsme zběžně procházeli tyto knihy, které bohužel také hledanou informaci neobsahovaly:
* Putna, Martin C. a Bedřich, Martin, ed. Česká katolická literatura v kontextech: 1918-1945. Vyd. 1. Praha: Torst, 2010. 1390 s. ISBN 978-80-7215-391-6.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201007/contents/nkc20102110695_1.pdf
* Malý, Radomír. Alfred Fuchs: muž dvojí konverze. Brno: Cesta, 1990. 51 s. ISBN 80-900087-4-7.
* Opelík, Jiří, ed. et al. Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. 1. vyd. Praha: Academia, 1985-2008. 7 sv. ISBN 80-200-0345-2.
Pro dohledání informací o Alfredu Fuchsovi můžete zkusit kontaktovat, příp. navštívit Archiv hl. města Prahy, zda v jejich fondech není uložen materiál k této osobnosti (http://www.ahmp.cz/).
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2012 13:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu