Karolína Světlá - Vesnický román
Text dotazu
Dobrý den, píšu seminární práci o Karolíně Světlé -
Vesnický román. Potřebuji poradit v jakých knihách najdu interpretaci tohoto
díla. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v knižních publikacích by užitečné informace k Vašemu tématu mohly být obsaženy zejména v doslovech některých vydání Vesnického románu, např.:
* Vesnický román / [Autorka:] Karolina Světlá, [pseud.] ; Doslov Vítězslav Rzounek. 17. vyd., (v Lid. nakl. 1. vyd.). Praha: Lidové nakladatelství, 1970 (Brno : Tisk 2). 205, [2] s. ; 8°. (Knihy srdce ; Sv. 7)
* Vesnický román / Karolina Světlá ; K vyd. připr. Věra Mazlová ; Dosl.
naps. Zdeněk Nejedlý. 1. vyd. Praha : Orbis, 1949 (Prům. tisk.). 1 sv. ; 8°.
* Vesnický román / Karolina Světlá, [pseud. ; K tisku připravil a doslovem opatřil Josef Špičák]. Vydání jedenácté. V Praze : Nová osvěta, 1947 (v Českém Těšíně : Svoboda). 283-[II] s. ; 8°. (Světlá, Karolina: Dílo ; Sv. 1)
Dále bychom doporučovali prohlédnout i obecnější díla věnující se tvorbě Karoliny Světlé:
* ŠPIČÁK, Josef. Karolina Světlá : [Studie s ukázkami z díla]. Praha : Melantrich, 1980 (Brno : Tisk 2). 407, [4] s. : [66] s. fot. příl. ; 8°. (Odkazy pokrokových osobností naší minulosti ; Sv. 56)
* Karolina Světlá : kritická studie / napsal Leander Čech. V Brně : Nákladem Hlídky literární, 1891 (V Papežské tiskárně benediktinů rajhradských). 220 s. ; 23 cm
* české spisovatelky -- 19. stol. * česká literatura -- 19. stol. * literárněvědné rozbory Dokument je volně dostupný v digitalizované podobě v digitální knihovně Kramerius NK ČR -
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1427584
* ŘEPKOVÁ, Marie. Vypravěčské umění Karolíny Světlé : k proměnám tématu a tvaru její ještědské prózy. V Ústí nad Labem: Pro Podještědské muzeum Karolíny Světlé vydalo Severočeské nakladatelství, 1977. 293 s. ; 21 cm
* Světlá, Karolína (1830-1899 spisovatelka čes.): dílo - umění vypravěčské - studie
* OTRUBA, Mojmír. Ve směru od reality do literatury. In: Česká literatura. ISSN 0009-0468. Roč. 41, č. 3 (1993), s. 244-272.
* Světlá, Karolina, 1830-1899 * česká próza * vesnická próza * romány * literárněvědná interpretace * literární historie * sémiologie * literární dílo * znak
Přímo o Vesnickém románu pak pojednávají následující články a studie, z nichž první dva záznamy jsme nalezli v Bibliografii české literární vědy od r. 1961 Ústavu pro českou literaturu AV ČR (https://clb.ucl.cas.cz/) a další v následujících tištěných zdrojích:
1) Karolina Světlá 24.2.1830 Praha - 7.9.1899 Praha: personální bibliografie vydaná u příležitosti 150. výročí narození. Liberec: Knihovna Václava Kopeckého, 1980. 48 s.
2) Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. Díl 4, S-Ž. Sv. I, S-T. Praha: Academia, 2008. Str. 446-451. ISBN 978-80-200-1670-6.
* HAMAN, Aleš. Zakladatelka českého románu. In: Kruh. - č. 3 (srpen/září), s. 140-141. - 1958 [Glosa o K. Světlé.]
-> Vesnický román [román] / Karolina Světlá
* JANÁČKOVÁ, Jaroslava. Stoletou alejí. : O české próze minulého věku. Praha, Čs.spisovatel 1985. - 295 s.
[Soubor studií s úvodem Na cestu a se studiemi Obrozenské příběhy pro "vyražení" (zejména o: Kramerius Matěj Václav), Představy adresáta v Máchově próze {Mácha Karel Hynek}, Svatba v národopisném obrazu a v Babičce {Němcová Božena, Babička, povídka}, Povídky malostranské, Dvojí pohled na tichý dům, Fejeton a fejetonistická novela (všechny o: Neruda Jan), Vesnický román, Kříž s románem (obě o: Světlá Karolina), Oživené hroby (o: Sabina Karel), Romaneto - objev a podnět (o: Arbes Jakub), Prameny impresionistického románu a jeho skladba (o: Mrštík Vilém), Obnovené obrazy a mýty Julia Zeyera {Zeyer Julius}, Vesnická povídka a Raisovi Výminkáři {Rais Karel Václav}, Klostermann povídkář {Klostermann Karel}, Rais humorista a satirik, Západ, Děti čistého živého (o: Nováková Teréza), Vesnice "kronikářsky", Baarova chodská trilogie {Baar Jindřich Šimon}, Historický román na rozcestí, Na dvoře vévodském, Vítězná bitva heroicky a civilně, Temno (všechny o: Jirásek Alois), Peklo, Mistr Kampanus (obě o: Winter Zikmund), Humor Zikmunda Wintra a jeho ironie, Proměny krajin a pohledů; s poznámkami a s ediční glosou.]
* NERUDA, Jan. Kříž u potoka, Vesnický román. In Naše listy, 27.1.1869 - přetištěno: NERUDA, Jan. Český román vesnický a jeho tvůrkyně. In Neruda, J. Literatura. Sv. 2. Praha: SNKLHU, 1961. Str. 41-43.
- také v: NERUDA, J. O umění. Praha: Československý spisovatel, 1950. Str.
76-80.
* JEŘÁBEK, D. K. Světlé Vesbický román a prameny jeho problematiky. Listy filologické 1949, s. 187.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2012 09:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu