-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
v poslední době se zajímám o zajímavý geologický fenomén - karlovarská dvojčata neboli dvojčatné srůsty draselného živce. Tento fenomén je typický pro tzv. loketskou žulu, ale vyskytuje se samozřejmě i jinde v ČR a ve světě. Hledám proto nějakou vhodnou odbornou i populárně naučnou literaturu, která by mi osvětlila, jak karlovarská dvojčata vznikají a proč se vyskytují jen v některých žulách (třeba např. zrovna v té loketské) a v jiných žulách nikoliv.
Určitě se v knihovně nachází spousta literatury, která o tomto fenoménu pojednává. Nevím, ale jak si z toho množství vybrat ty správné knihy.
Mohli byste mi, prosím, poradit?
Dobrý den,
Vybrali jsme pro Vás několik publikací z fondu Národní knihovny, které se věnují mineralogii, geologii, petrografii a o "karlovarských dvojčatech" pojednávají. V záznamech jednotlivých knih je i strana, na které se informace o "karlovarských dvojčatech" vyskytují. Tyto knihy jsou k dispozici i ve zdigitalizované podobě, ale pouze ve studovnách Národní knihovny ČR. Jedná se díla pod ochranou autorského zákona.
*BERNARD, Jan Hus a Josef STANĚK. Minerály České republiky: stručný přehled. Praha: Academia, 2000. s. 16. ISBN 80-200-0350-9. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b5c64730-2b96-11e9-bd2c-5ef3fc9bb22f
*HEJTMAN, Bohuslav. Petrografie: vysokoškolská učebnice. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1981. s. 20. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b0d84c60-97ce-11e4-94a8-005056827e51
*CHVÁTAL, Marek. Úvod do systematické mineralogie. Praha: Silikátový svaz, 2005. s. 140. ISBN 80-86821-11-0. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:eaff63a0-e7c8-11e6-8b85-5ef3fc9ae867
*KOUŘIMSKÝ, Jiří a Ladislav PROS. Naše nerostné bohatství: pro čtenáře od 12 let. Praha: Albatros, 1982. s. 333-336. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:646d0d60-3632-11e3-bd38-5ef3fc9ae867
*KOUŘIMSKÝ, Jiří. Nerosty, 1: (Nerosty českých zemí). Praha: Orbis, 1957. s. 17, 95. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:19379be0-9818-11e5-bf6c-005056825209
*Minerály a drahokamy: vyhledávání, určování a sběr minerálů a drahokamů. Praha: Euromedia Group - Knižní klub, 2001. s. 192. ISBN 80-242-0696-X. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a4d556ac6e6118309551159810cb8558
*NĚMEC, František. Klíč k určování nerostů: Pomocná kniha pro školy všeobecně vzdělávací a pedagog. Praha: SPN, 1956. s. 158. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:5a354a50-33d5-11e4-8413-5ef3fc9ae867
*PETRŽÍLEK, Blahoslav a Eduard KOČÁREK. Základy geologie: populární výklad o geologických vědách a všem, co s nimi souvisí. Praha: Práce, 1959. s. 116, 257. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:818e05a0-9c2c-11e4-b7ae-001018b5eb5c
*SVOBODA, Josef. Encyklopedický slovník geologických věd, Sv. 1: A-M. Praha: Academia, 1983. s. 629. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:18ebced0-0bda-11e3-9584-001018b5eb5c
*SVOBODA, Josef. Encyklopedický slovník geologických věd, Sv. 2: N-Ž. Praha: Academia, 1983. s. 103. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4c062ee0-e908-11e2-a0b3-5ef3fc9bb22f
*TUČEK, Karel a František TVRZ. Kapesní atlas nerostů a hornin. Praha: SPN, 1982. s. 194-195. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:08c585e0-ad48-11e3-a597-5ef3fc9bb22f
*ZOUBEK, Vladimír a Ústřední ústav geologický. Vysvětlivky k přehledné geologické mapě ČSSR, [měřítko] 1 : 200000 M -33-13 Karlovy Vary. Praha: ČSAV, 1963. s. 126. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7fd9bd10-2f9b-11e4-90aa-005056825209
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
--
Národní knihovna ČR
18.10.2019 21:09