Karl Friedrich Ferdinand Buckow, varhanář
Text dotazu
Dobrý den, prosím můžete mi sdělit bližší informace o varhanáři Buckowovi, žil v 19.
století. Děkuji Vám.
Odpověď
Dobrý den,
o varhanáři Buckowi se nám podařilo najít nějaké podrobnější informace, ale také jich není mnoho. Nejvíce údajů o jeho životě jsme nalezli v publikaci Gergelyi, Otmar; Wurm Karol. Historické organy na Slovensku. Bratislava: Opus, 1989.
"Impozantní varhany farského chrámu sv. Ondřeje v Komárně jsou posledním dílem nejvýznamnějšího vídeňského varhanáře 19. století Karla Friedricha Ferdinanda Buckowa. Narodil se r. 1801 v Gdaňsku, zde se i vyučil u Wegnera a pracoval jako tovaryš u Grüneberga ve Štětíně. Po dalším vzdělávání v Anglii a Francii získal dobrou pověst přestavbou slavných varhan v chrámě sv. Petra a Pavla ve Zhořelci (1828). Usadil se v Jelení Hoře a působil tam do r. 1856. Poté se přestěhoval do Vídně. Jeho 34-registrové varhany v kostele piastrů dodnes považují za dílo neobyčejné hodnoty. Na varhanách v Komárně pracoval Buckow od r. 1860 a zde i zemřel 16.5.1864. Poslední roky života musel slavný královský pruský a císařsko-královský dvorský varhanář bojovat s finančními těžkostmi a nepochopením. Pochovali ho v neoznačeném hrobě, ale jeho poslední dílo je důstojným památníkem, hodným svědomitého mistra mimořádných schopností."
Podobné informace jsme nalezli i ve dvou německých biografických slovnících, s pomocí jedné kolegyně jsme se pokusily o překlad z němčiny:
Buckow, Karl Friedrich Ferdinand
* 1801 v Gdaňsku (někdy se uvádí 1804), + 16.5.1864 v Komárnu
- otec Martin Buckow, hospodský v Petershagenu, matka Katharina Buckow
- německý varhanář, do roku 1825 pracoval v Altstettinu u Grünbergu v Uckermark
- roku 1828 restauroval varhany v kostele sv. Petra a Pavla ve Zhořelci (Görlitz), později se usadil v Hirschbergu, postavil hojný počet varhan pro Vídeň, Prahu a Komárno
- byl královský pruský a c.k. rakouský dvorní stavitel varhan
Zdroje: Riemann Musik Lexikon. Personenteil A-K. Mainz: B.Schott´s Söhne, 1959.
Altpreußische Biographie. Hrsg. von Christian Krollmann. Bd 1. 1941
Na internetu se také objevuje několik, ale opravdu pouze letmých zmínek:
http://www.wien.info/article.asp?IDArticle=15901
http://www.tmw.at/Medien/Website%20Download%5C02%20ausstellungen%5CSaalblaet
ter%5Cenglisch%5Cmusik_englisch.pdf (str.3) http://www.musiklexikon.ac.at/ml/musik_B/Buckow_Carl.xml
Několik článků jsme vyhledali také v databázích: RILM Abstracts of Music Literature a RIPM Retrospective Index to Music Periodicals, bibliografické citace článků uvádíme v příloze.
Více informací o K. Buckowi by Vám mohlo poskytnout ještě Hudební oddělení Národní knihovny ČR
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=weba_oh_stud1.htm) nebo také knihovna Hudební fakulty Akademie múzických umění
http://www.amu.cz/?r_id=1322 .
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.11.2007 09:55
Anonym píše:
Čtvrtek 08.09.2022 00:53
Podle databáze varhan a varhanářů v České republice (http://www.varhany.net/) se zdá, že pokud u nás Karl Friedrich Ferdinand Buckow postavil nějaké varhany, tak se do současnosti nezachovaly.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu