Karel Šiktanc: Český orloj
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v jakých knihách je zmínka o sbírce Český orloj od Karla Šiktance. Nebo i nějaké citace k autorovi, nebo sbírce. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, Český orloj Karla Šiktance vyšel nejprve v roce 1974 v samizdatu, v letech 1980 a 1981 v Mnichove a v Čechách pak ješte v letech 1990 a 2000.  Více informací o jednotlivých vydání naleznete v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
Personální bibliografie Karla Šiktance, tj. přehled jeho tvorby a přehled prací reflektujících jeho tvorbu (např. recenze, rozbory) dosud nebyla zpracována.  Domníváme se, že nejkompletnější přehled recenzí na Český orloj naleznete ve specializované databázi Bibliografie české literární vědy od roku 1961 (http://www.ucl.cas.cz/katalog.html), kterou zpracovává Ústav pro českou literaturu AV ČR. Tato databáze je dnes bohužel mimo provoz.
Bibliografie od roku 1961 vznikla mimo jiné i přepisem specializované tištěné bibliografie Česká literární věda vydávané v letech 1961-1980.
Kromě této specializované bibliografie vychází od roku 1953 i všeobecná článková bibliografie, v letech 1953-1990 v tištěné podobě, od roku 1991 jako online databáze:
* Články v českých časopisech 1953-1990 - bibliografie je přístupná např. v Referenčním centru NK ČR a měla by být k dispozici i v krajských knihovnách, jejich seznam naleznete na http://knihovny.cz/page.php3?IDM=2&IDMS=7
* ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících - databáze navazuje od roku 1991 na tištěnou bibliografii Články v českých časopisech 1953-1990 (http://sigma.nkp.cz/cze/anl)
Jednotlivé recenze různých vydání Českého orloje jsou pak jmenovány např. v následujících slovnících a literárních přehledech:
* Slovník českých spisovatelů od roku 1945. Díl 2, M-Ž. Praha : Brána ; Ústav pro českou literaturu AV ČR, 1998. s. . 475-477. ISBN 80-7176-940-1 ; 80-7243-014-9.
* KNOPP, František. Česká literatura v exilu 1948-1989 : bibliografie. Praha : Makropulos, 1996. 631 s. ISBN 80-86003-00-0.
- v rejstříku naleznete u Karla Šiktance odkazy nejen na jeho díla publikovaná v exilu, ale i záznamy knih, článků obsahujících recenze
* Česká nezávislá literatura v ohlasech : výběrová bibliografie knih a článků od roku 1990. Praha : Primus, 1994. s. 243-245. ISBN 80-85625-38-5.
* KŘIVÁNEK, Vladimír a kol. Český dekameron : sto knih 1969-1992. Praha : Scientia, 1994. s. 217-219. ISBN 80-85827-78-6.
* ŠIKTANC, Karel. Český orloj, tanec smrti. Praha : Nakladatelství Karolinum ; Progetto, 2000. s. 164-165. ISBN 80-246-0007-2 ; 80-86366-25-1.
* HOLÝ, Jiří. Český Parnas : literatura 1970-1990 : interpretace vybraných děl 60 autorů. 1. vyd. Praha : Galaxie, 1993. s. 91-101. ISBN 80-85204-07-X.
Různé rozbory či hodnocení básnické sbírky mohou být dále obsaženy i knihách a článcích věnovanych tomuto autorovi nebo obecně české poezii 2.poloviny 20.století. Pro vyhledání těchto publikací můžete využít Elektronický katalog NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
Dostupnost výše uvedených knih v dalších knihovnách si můžete ověřit v Souborném katalog ČR (http://skc.nkp.cz), Jednotné informační bráně (http://www.jib.cz), Souborném katalogu SKAT (http://www.skat.cz) nebo přímo v katalogu knihovny, kterou navštěvujete. Pokud Váš dotaz souvisí s Vaším studiem na vysoké škole doporučili bychom Vám konzultovat prameny vhodné pro Vaši práci i s pracovníky knihovny na vysoké škole.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 09:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu