Karel Jírovec
Text dotazu
Dobrý den ráda bych se něco dozvěděla o Karlu Jírovcovi rodákovi z Kejnic. Napsal knihu Císař František Josef I. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Karel Jírovec se narodil 4. 11. 1862 v obci Kejnice u Horažďovic, zemřel 25. 12. 1908 v Praze. Od roku 1889 byl suplentem na prvním dívčím gymnáziu Minerva, středoškolským profesorem, spolupracovníkem Ottova slovníku naučného a autorem prorakousky zaměřených spisů. Také autorem výkladu rakouské národní hymny Zachovej nám, Hospodine, Císaře a naši zem! a životopisu císaře Františka Josefa I..
Více viz:
JIROVEC, Karel. Císař František Josef I.: jeho život a blahodárné působení se stručným přehledem historickým rozvoje říše rakouské. (Tisk a papír Aloisa Wiesnera), [1894], s. [1]. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:59227d09-9fd1-4ea1-87c3-b48eaf8c95c1 v NDK
JIROVEC, Karel. Zachovej nám, Hospodine, Císaře a naši zem!: výklad rakouské národní hymny. V Praze: K. Jirovec, [1896 nebo 1897]. 480 s.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000760080&local_base=SKC
SEKYRKOVÁ, Milada, ed. Minerva 1890-1936: kronika prvního dívčího gymnázia v habsburské monarchii. V Praze: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2016, s. 28, 29, 35. ISBN 978-80-246-3437-1.
Volný výběr SVK PK: 373.5/.6 signatura: 31B75058
Karel Jírovec. Online. In: Wikipedie. Stránka byla naposledy editována 22. 12. 2019 v 21:12. Dostupné z: https://cs.wikisource.org/wiki/Autor:Karel_J%C3%ADrovec [cit. 2024-11-22].
Jírovec, Karel. In: AUT : Databáze národních autorit NK ČR. Online databáze. Praha : Národní knihovna České republiky, 2005-. V softwaru ALEPH. Dostupné z: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000605817&local_base=AUT
[cit. 2024-11-22].
Použité zdroje
Elektronický katalog Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje
Souborný katalog Národní knihovny České repoubliky
Knihovny.cz
Internet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
20.11.2024 19:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu