Karel IV. a příchod řemeslníků do Čech
Text dotazu
Dobrý den, s Karlem IV. měli do Čech přijít také řemeslníci. Je možné někde zjisti o jaké lidi se jednalo, jak se jmenovali?
Odpověď
Dobrý den, na váš dotaz jsme nenašli jednoznačnou odpověď. Je zřejmé, že Karel IV. jako císař povolával do Prahy řadu cizích řemeslníků, Praha v jeho době prošla významným rozšířením, byla tu postavena nebo rozestavěna řada významných budov. Lze si jen stěží představit, že by se na těchto pracích podíleli jen češí stavitelé. Například prvním stavitelem svatovítské katedrály byl Matyáš z Arrasu, kterého Karel se svým otcem Janem Lucemburským získali v Avignonu (tehdejším papežském sídle). Po jeho smrti se stal jeho nástupcem v budování katedrály Petr Parléř, kterého také Karel IV. získal osobně a který pocházel ze švábského Gmündu. (Sr. o nich Touky českou minulostí 2, s. 164-5).
Podrobné, byť starší,  pojednání o řemeslech v době Karla IV. představuje kniha Z. Wintra Dějiny řemesel a obchodu v Čechách v XIV. a XV. století (1906). Winter vychází z rozsáhlého archivního materiálu, poměrně podrobně vypočítává doložené zástupce jednotlivých řemesel a někde připojuje další informace. Pro vaše téma by bylo dobré knihu projí, namátkou uvádíme několik zjištěných údajů:
s. 120 - zmínka o francouzských a italských umělcích na Karlově dvoře v Praze, podobně 124, 149 - Karel IV. zřejmě povolal do Prahy prvního orlojníka, 162-3 malíři, 165 kartář z Norimberka, 167n. stavitelé, 231-244 o Němcích v Čechách, zmínky o cizincích z různých zemí.
Prameny:
- Dějiny řemesel a obchodu v Čechách v XIV. a XV. století / Seps. PhDr. Zikmund Winter. -- Praha : Čes. akademie : Bursík a Kohout [distributor], 1906. -- VII, 976 s. ; 8°
Kniha je k dispozici pro prezenční studium v NK ČR a jistě i v jiných knihovnách v ČR.
- Toulky českou minulostí. Druhý díl, [Od časů Přemysla Otakara I. do nástupu Habsburků (1197 - 1526)] / Petr Hora-Hořejš ; ilustrace Jiří Běhounek. -- 2. vyd.. -- Praha : Baronet, 1995. -- 454 s. : il. ; 30 cm
- Velké dějiny zemí Koruny české / Marie Bláhová, Jan Frolík, Naďa Profantová. -- Vyd. 1.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 1999-. --    sv. : il. (některé barev.), mapy, portréty, faksim. ; 22 sv. IV.a. 1310-1402. 692 s., [16] s. obr. příl. -- sv. IV.b. 1310-1402. 581 s., [20] s. obr. příl.
- Čtení o Karlu IV. a jeho době : (z pramenů) / uspoř. a z lat. přel. František Heřmanský, který knihu doplnil též pozn., věcnými vysvětl., rodokmeny, mapou a pl. Prahy ; úvod naps. a při výběru látky spoluprac. Zd. Fiala. -- 1. vyd. -- Praha : Svobodné slovo-Melantrich, 1958.
- Karel IV. : historie života velkého vladaře / František Kavka. -- Vyd. 1.. -- Praha : Mladá fronta, 1998.
- Karel IV. a jeho doba : výběrová bibliografie z fondu Městské knihovny v Praze / [autoři bibliografie a doprovodného textu Z. Kopencová ... et al.]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Městská knihovna v Praze, 2006. -- 49 s. : il. ; 30 cm
- České země v letech 1310-1378 : Lucemburkové na českém trůně I / Jaroslav Čechura. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 1999.
Knihy je možné vypůjčit si na základě průkazu čtenáře NK ČR, viz http://www.nkp.cz, záložka Služby, Pro uživatele a návštěvníky.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2009 17:13
Alžbětka píše:
Úterý 09.02.2016 13:29
dobrý den mohla bych se zeptat jaká řemesla byly za karla IV. A případně stránku na které to hledat.
Předem děkuji za odpověd s pozravem Alžbětka.
PSK - admin píše:
Pátek 12.02.2016 16:44
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/remesla-za-karla-iv. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu