Karel Čapek a antika
Text dotazu
Dobrý den,
mohli byste mi prosím poradit odbornou literaturu, ve které bych mohla najít něco o Karlu Čapkovi a jeho vztahu k antické mytologii / k antice obecně?
Odpověď
Dobrý den,
poměrně velmi obsáhlá článková databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze ) neuvádí článek či stať, která by se zabývala vztahem Karla Čapka k antické mytologii či antice obecně.
Doporučujeme Vám ovšem prostudovat bibliografii Karla Čapka -  svazek 2 (Bibliografie díla a literatury o životě a díle Karla Čapka):
* KŘEPINSKÁ, Margita, ed. a GLAZKOVA, N. L., ed. Karel Čapek: bibliografie díla a literatury o životě a díle (publikace v Československu a v Sovětském svazu): ve 4 svazcích. Praha: Slovanská knihovna při Národní knihovně v Praze ve spolupráci s Všesvazovou státní knihovnou zahraniční literatury v Moskvě, 1991. s. 495-771. Bibliografie Slovanské knihovny. ISBN 80-7050-124-3.
Odkazy na antickou tradici jsou v díle Karla Čapka patrné. Název povídkového souboru Marsyas odkazuje na starou řeckou mytologickou báji, v publikaci "Čtení o antice 1982/ 1983" můžete nalézt dva příspěvky autora inspirované antikou. Čapkovy postřehy k danému tématu naleznete i v cestopisných fejetonech vydaných pod názvem Italské listy.
Více informací by Vám mohli poskytnout odborníci z Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/
Použitá literatura:
* databáze Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze
* SVATOŠ, Martin, ed. Čtení o antice: prémie Antické knihovny: antika žertovně zčeštěná aneb Danajský dar. 1982/1983. Praha: Svoboda, 1983. 88 s. Antická knihovna.
* LUDVÍKOVSKÝ, Jaroslav a NECHUTOVÁ, Jana, ed. Antika, Čechy a evropská tradice. Vyd. 1. Brno: Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, 2002. 169 s., [6] s. obr. příl. Spisy Masarykovy univerzity v Brně. Filozofická fakulta, č. 339. ISBN 80-210-2804-1.
* ČAPEK, Karel. Marsyas, čili, Na okraj literatury: 1919-1931. 4. vyd., (v Čs. spis. 1.). Praha: Československý spisovatel, 1971. 185 s. Dílo bratří Čapků.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.10.2013 15:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu