-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda-li existují na našem území nějaké zmínky o historii Karačajevců.
Děkuji za Vaši odpověď.
S pozdravem
Kristýna Paidarová
Dobrý den,
o Karačajevcích se v česky psané literatuře dozvíme z několika zdrojů. Žádný z nich však není primárně zaměřený na toto jediné téma. My jsme o historii Karačajevska našli například tyto informace:
„Území leží na severních svazích Velikého Kavkazu a název je odvozen od hlavních etnických skupin v oblasti turkických Karačajů (Karačajly – doslova lidé od Černého potoka), příbuzných Balkarů ze sousední Kabardsko-balkarské republiky, kteří zde žili od 13.století. Naproti tomu kavkazští Čerkesové (příbuzní Adygů a Kabarďanů) se zde usídlili až v 19. století. Po ruské revoluci 1917 byla oblast součástí Horské republiky, v letech 1978-1920 ji však zasáhla občanská válka. Po vítězství sovětské moci zde byla roku 1992 vyvořena Karačajevsko-čerkeská AO, která byla roku 1924 rozdělena na Karačajevskou AO a Čerkevský národnosti okruh (od roku 1928 Čerkeská AO.) Za druhé světové války bylo území krátce okupováno Německem, po osvobození by Karačajci obviněni z kolaborace a násilně vysídleni do Střední Asie a jejich autonomní oblast zrušena. K revizi tohoto aktu došlo roku 1957, kdy byl Karačajcům povolen návrat a byla znovu obnovena Karačajevsko-čerkeská AO. V souvislosti s rozkladem SSSR vydala oblast roku 1990 deklaraci o svrchovanosti a vyhlásila se Karačajevsko-čerkeskou SSR v rámci SSSR. Roku 1992 byl název změněn na současný a Karačajevsko-čerkeskou SSR v rámci SSSR. Roku 1992 byl název změněn na současný a Karačajevsko-Čerkesko se pak stalo autonomní republikou v rámci Ruské federace. Příznačná jako pro celou oblast Kavkazu je pestrá etnická skladba republiky, ovšem zde jsou nejpočetnější Rusové (42%), následovaní Karačajci (31%), Čerkesy (10%), Abázy (7%), Nogajci (3%) a mnoha dalšími etniky. Věřící Rusové se hlásí k pravoslaví, ostatní etnika především k sunnitskému islámu.“ HONZÁK, František a Marek PEČENKA. Státy a jejich představitelé. Praha: Libri, 1999. ISBN 80-85983-79-6
Dokument je dostupný v digitální knihovně Kramerius: (http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:c91c84f0-1766-11e4-90aa-005056825209)
Další doporučená literatura a pod nimi odkazy na konkrétní stránky, na kterých se o daném tématu píše:
* GORBAČEV, Michail. Výbor z projevů a statí. Praha: Svoboda, 1990.
(http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:ab49eed0-bcc3-11e2-8c63-5ef3fc9ae867)
* COURTOIS, Stéphane. Černá kniha komunismu. Praha: Paseka, 1999. ISBN 80-7185-194-9.
(http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:d07a18b0-2cba-11e5-b57a-005056825209)
* VALEČKA, Eduard Georgievič. Černomořský okruh Kavkazu. V Praze: Nákladem knihkupectví Mikuláše a Knappa, 1871. 52 s., [1] l. obr. příl.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001789312&local_base=NKC
* GORBAČOV, M. S.. PŘESTAVBA A NOVÉ MYŠLENÍ pro naši zemi a pro celý svět. Překlad Ing. Miroslav Brož a spol.. 1. české. vyd. Praha : Nakladatelství Svoboda, 1987. Kapitola 1 část, PŘESTAVBA, 2. Přestavba začala – první závěry, s. 104. (česky)
* Časopis Respekt z 6.5.1991: http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:72264490-c340-11e2-8c63-5ef3fc9ae867
Internetové zdroje:
* https://www.clovekvtisni.cz/cs/clanky/od-deportace-vajnachu-ubehlo-72-let
* http://www.vajnach.cz/cs_historie.php
* http://navychod.cz/articles.php?id=83500372-8e24-11df-aa30-00304830bcc4
Základní informace o Karačajevsko-čerkeské republice naleznete také na wikipedii, ale kvalitu internetových zdrojů nemůžeme zaručit:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kara%C4%8Dajevsko-%C4%8Cerkesko
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
02.05.2017 20:48