Kampa
Text dotazu
Jak vznikla Kampa a proč. Patřila vždy do Malé Strany? Její zajímavé stavby dříve a nyní. Zajímavé osobnosti Kampy a jejich osudy.
Odpověď
Dobrý den,
Kampa patří mezi místa v Praze, která mají velmi bohatou historii a také patří mezi místa, která spojuje osud mnoha významných i méně významných lidí. Váš dotaz je velmi rozsáhlý a hned v úvodu odpovědi bychom Vás chtěli upozornit na odděleni pragensií v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí. Tam by asi měli nejucelenější informace o Praze a tudíž i o Kampě (knihy, články, obrázky, mapky, plánky) a dále pak na Muzeum hl. města Prahy.
O Praze a Malé Straně v ní bylo napsáno nepřeberné množství knih z mnoha různých úhlů pohledu. O původu ostrova  Kampa, kterému se také říká pražské Benátky, existuje mnoho verzí, ale vesměs se prý jedná o domněnky. Oficiální název Kampa se vyskytuje až od druhé poloviny 18. století. Josef Svátek míní, že pojmenování pochází od staroslovanského slova kepa (kupa), znamenajícího nakupeniny říčního písku. Nejpřijatelnějším výkladem názvu Kampa je to, že pochází od jména jednoho z majitelů zahradních domů, Rudolfa Tychona Gansneba Tengnagla z Kampu, zemského soudce a hejtmana Pražského hradu, který zde žil ve druhé polovině 17. století, byl synem zetě slavného hvězdáře císaře Rudolfa II., Tychona Brahe, s nímž se přistěhoval do Čech. Úzké rameno hlavního toku Vltavy se v dřívějších dobách nazývalo Strouha, později Čertovka.
O Kampě obsáhle pojednává v jedné z kapitol kniha HRUBEŠ, Josef, HRUBEŠOVÁ, Eva. Pražské ostrovy. Praha: Milpo media, 2007. nebo např. kniha HRUBEŠ, Josef, HRUBEŠOVÁ, Eva. Pražské domy vyprávějí...II. Roztoky u Prahy: Orion, 1996. (s. 176-  Sovovy mlýny a s. 191-  Velkopřevorský mlýn).
Doporučujeme pro celkem přehlednou informaci také výjimečně internetovou encyklopedii Wikipedie viz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A1_Strana, informace  zde uveřejněné, ale neověřujeme.
Kampa a nejen léčící se Dobrovský je název kapitoly na s.74 -82 v knize JAROLÍMKOVÁ, Stanislava. Co v průvodcích nebývá 3 aneb Třetí pokračování historie Prahy k snadnému zapamatování. Praha: Motto, 2008.
Z volně přístupného elektronického katalogu NK ČR na www.nkp.cz, katalogy a databaze, baze NKC, si můžete sama zkusit vybrat, která kniha o Praze 1, Malé Straně (tam by jistě bylo i o Kampě) by  Vás mohla zajímat. Na ukázku jsme vybrali:
Merhout, Cyril, 1881-1955
Dum u mosteckych vezi / Cyril Merhout. -- Praha : Karel Zink, 1947 (Praha : Knihtiskarna Jansky a Navratil). -- 69-[2] s. : [5] obr. pril. ; 8
ISBN (Broz.) : Kcs 56,00
Obalka, frontispis, uprava Karla Mullera -- Frontispis -- Pozn. -- 2000 vyt. -- Pozn.
Muller, Karel, 1899-1977
* Praha - Mala Strana - Sasky dum - dejiny
Signatury:* 54 E 011795* 54 F 024818
Truc, Miroslav, 1929-1996
Historicke malostranske vinarny / [text M. Truc, K. Hajek ; kresby Pravoslav Sovak ; fotografie B. Formanek, A. Mlejnek, V. Sirucek]. -- V Praze : Restaurace a jidelny v Praze 1, 1964. -- [66] s. : il. ; 21 cm
ISBN (Broz.)
Cast. prel. z ruz. jazyku
Mlejnek, A.
Sirucek, Vladimir, 1929-
Hajek, Karel
Sovak, Pravoslav, 1926-
Formanek, B.
* vinarny -- Cesko
* dejiny gastronomie -- Cesko
* Mala Strana (Praha, Cesko)
* prirucky
Signatury:* 54 H 173943
Beckova, Katerina, 1957-
Hradcany a Mala Strana / Katerina Beckova. -- Vyd. 1.. -- Praha : Schola ludus - Pragensia, 2000. -- 240 s. : il. (nektere barev.) ; 31 cm + 2 plany (38 x 57 cm). -- (Zmizela Praha ; sv. 2)
ISBN 80-902505-1-3 (vaz.)
Anglicke a nemecke resume. -- Obsahuje bibliografii
* historicky mistopis -- Cesko
* historicke fotografie -- Cesko
* architektura -- Cesko
* dejiny architektury
* urbanismus -- Cesko
* urbanismus -- dejiny
* Hradcany (Praha, Cesko) * Mala Strana (Praha, Cesko)
* obrazove publikace
Signatury:* 54 D 113509* 54 D 113510* 54 D 113533* 54 D 113592* SF II 068331
Poche, Emanuel, 1903-1987
Hradcany a Mala Strana / Text: Emanuel Poche, Zdenek Wirth ; Kresby: Bohumir Kozak. -- 3. vyd.. -- Praha : Orbis, 1965 (Polygrafia 3). -- 233, [6] s. ; pric. 8. -- (Pragensie)
Barev. il. predsadky -- Obalka s kresbou ilustratora a vazba: Radmila Kunova -- 20000 vyt. -- Titulky a souhrn do rus. prel. Mikulas Drejer, do nem. Olga Steinbachova, do angl. Jean Kavanova, do franc. Marie-Luisa Stocesova -- 96 s. obr. a barev. obr. zahrnuto v celkovem poctu stran -- Vysvetl. k obr. -- Il. tit. dvoulist
Kozak, Bohumir, 1885-1978
Wirth, Zdenek, 1878-1961
* Praha - Mala Strana - studie a kresby
* Praha - Hradcany - studie a kresby
Hlavsa, Vaclav, 1905-1986
Mala Strana : Z minulosti prazskeho podhradi / Naps. Vaclav Hlavsa. -- 1. vyd.. -- Praha : STN, 1957 (Orbis 03). -- 48 s. ; 8
10250 vyt. -- S il. a fot. v textu
* Praha - Mala Strana - pruvodce
Herold, Edvard
Mala Strana. (Dil) 1 / Naps. Edvard Herold a Jan Herain. -- V Praze : F. Topic, 1896. -- 396 s. : il. ; 8. -- (Malebne cesty po Praze ; 2)
ISBN (Vaz.)
Herain, Jan, 1848-1914
* architektonicke pamatky -- Cesko
* Mala Strana (Praha, Cesko) -- dejiny
* prehledy
Signatury:* 54 D 000911/D.1* 54 E 005279/Sv.2* 54 F 065102
Hlavsa, Vaclav, 1905-1986
Mala Strana - Mensi Mesto prazske / Vaclav Hlavsa, Jiri Vancura ; kresby a plany Theodor Pisch ; fot. Vladimir Uher ; puv. fot. a reprodukce dokumentu dodal Kamil Wartha. -- 1. vyd.. -- Praha : SNTL, 1983 (PG). -- 311 s. : obr., fot., pl., [8] s. skladanych obr. ; 34 cm + plan ; 34x44 cm
ISBN (Vaz.) : 105 Kcs
Obalka a vazba Pavel Svab -- Dnesni a historicke nazvy namesti a ulic -- Jmenny a vecny rejstrik -- Odkazy na lit. -- Pozn -- Prehl. lit -- Rus., nem., angl. a franc. souhrn a seznam vyobr -- Il. predsadky -- 35200 vyt.
Uher, Vladimir, 1925-
Wartha, Kamil
Vancura, Jiri, 1907-1999
Pisch, Theodor
* Praha - Mala Strana - domy prazske - pamatky stavitelske
* Praha - Mala Strana - architektura - vyvoj historicky
Signatury:* 54 B 003156* 54 B 003163
Frind, Martin, 1963-
Malostranska nostalgie / ilustrace Martin Frind ; texty Pavel Vrana. -- Vyd. 1.. -- Praha : Prah, 2010. -- 108 s. : barev. il. ; 22 cm
ISBN 978-80-7252-295-8 (vaz.)
Vrana, Pavel, 1946-
* Mala Strana (Praha, Cesko)
* ceska poezie
Signatury:* 54 H 316695
Tuma, Stanislav, 1950-2005
Malostranske hospody = Mala strana Bierstuben = Lesser town's pubs / [fotografie] Stanislav Tuma. -- 1. vyd.. -- Praha : Vydal Simon Meier, Stanislav Tuma a nakl. KANT, 2003. -- [28] s. : il. ; 26 cm
ISBN 80-86217-57-4 (KANT : broz.)
Text Tomas Mazal -- Soubezny nemecky a anglicky text -- Zivotopisna data, prehled vystav a zastoupeni ve sbirkach
* Tuma, Stanislav, 1950-2005
* hostince -- Cesko
* dokumentarni fotografie -- Cesko -- 20.-21. stol.
* Mala Strana (Praha, Cesko)
* fotograficke publikace
Signatury:* 54 F 071285* 54 F 072456
Vavra, Jindrich, 1928-2001
Malostranske mostecke veze : [Inf. brozurka / Autor:] Jindrich Vavra ; Snimky: Vilem Heckel. -- Praha : Praz. inf. sluzba, 1960 (Kladno : SCT 301). -- [9] s. ; 8
Vyd. v jubilejnim roce -- Spoluvyd. Turista Praha
* Praha-Mala Strana - veze mostecke - brozury informacni
Signatury:* 54 K 024778* I 137076
Skrivanek, Frantisek, 1933-
Maltezsky kostel Panny Marie pod retezem na Male Strane : pruvodce / Frantisek Skrivanek. -- Praha : Klub pro ceskou heraldiku a genealogii : Ceske velkoprevorstvi Suverenniho radu maltezskych rytiru, 2000. -- 24 s., [4] s. barev. obr. pril. : il., erby ; 21 cm
ISBN 80-902448-7-4 (Klub pro ceskou heraldiku a genealogii : broz.)
. -- Obsahuje bibliograficke odkazy
Kostel Panny Marie pod retezem (Praha, Cesko)
* Kostel Panny Marie Vitezne (Mala Strana, Praha, Cesko)
* katolicke kostely -- Cesko
* architektonicke pamatky -- Cesko
* Mala Strana (Praha, Cesko)
* pruvodce
Signatury:* 54 H 202823* 54 H 260014
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 09:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu