Kamenice nad Lipou, Nová Cerekev, Čížkov (u Nové Cerekve), Žďár (u Nové Včelnice) a Červená Řečice
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit, v kterém díle Soupisu poddaných podle víry z. 1651 a Berní ruly je uvedena Kamenice nad Lipou. Dále mě zajímají obce Nová Cerekev, Čížkov (u Nové Cerekve), Žďár (u Nové Včelnice) a Červená Řečice. Pravděpodobně budou všechny tyto obce v jednom svazku, ale nejsem si jistá, v kterém díle.
Popř. pokud vyšel tiskem Tereziánský či Josefínský katastr, také mě zajímají výše uvedené obce.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
uvedené obce se budou nacházet nejspíše v díle Soupisu poddaných podle víry z r. 1651, Bechyňsko. Protože se nacházejí v okrese Pelhřimov, který spadá pod Bechyňsko. Tento soupis má 3. svazky. Nemůžeme však daný údaj překontrolovat a zjistit v kterých svazcích se obce nacházejí, protože jsou všechny tyto půjčeny. Ale pokud tyto tři svazky prostudujete, měla byste dané obce bez problému vyhledat. Co se týká Berní ruly, podařilo se nám dohledat pouze "Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651". Která má 2. svazky. Zasíláme odkaz na záznam knihy: [ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001176118&local_base=SKC ]. Ale tato je řazena abecedně podle jmen osob, bylo by tedy třeba procházet každý záznam. Berní rula jako taková vznikla až na základě usnesení Českého sněmu v roce 1652 a navazuje na Soupisy poddaných podle víry.
K Vaší otázce ohledně Tereziánského a Josefínského katastru. Nepodařilo se nám sice vyhledat Josefínský katastr, ale podařilo se nám vyhledat Tereziánský katastr vydaný roku 1966. Vámi hledané obce se zde nachází a to ve druhém svazku (Tereziánský katastr sv. 2. Rustikál (kraje K-Ž)).
Zdroje:
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* ČERVENÝ, Václav. Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) z roku 1654  doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha : Libri, 2003. Sv. 1-2.
* Tereziánský katastr český. Sv. 2, Rustikál (kraje K-Ž). 1. vyd. Praha : Archivní správa ministerstva vnitra ČR, 1966.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2012 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu