kadečka
Text dotazu
Dobrý den, prosím mohli byste mi pomoci zjistit význam slova "kadečka"? (Otesánek byl tlustý jako kadečka)
Odpověď
Dobrý den,
význam slova "kadečka" je malá káď, nejčastěji na zelí nebo na víno. Expresivně (v přirovnání) naznačuje tloušťku: je široký jako káď/ kadečka = je tlustý/á.
Zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
https://ssjc.ujc.cas.cz/
https://bara.ujc.cas.cz/psjc/
Projité zdroje:
https://vokabular.ujc.cas.cz/
https://lexiko.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2012 12:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu