K.V. Muttich jako ilustrátor Babičky Boženy Němcové
Text dotazu
Kdy vyšla Babička B.Němcové s ilustracemi K.V.Mutticha a kolikrát.
Odpověď
Základní bibliografie kde jsou uvedena všechna vydání Babičky do r. 1962 vyšla v roce 1962 (Laiske, Miroslav, ed. Bibliografie Boženy Němcové. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1962. 484 s ). V naší knihovně - Sg 48. 175. Laiske uvádí celkem 312 vydání. Podle Souborného katalogu ČR vyšlo po r. 1962 ještě mnoho dalších vydání i když zde nejsou zachyceny úplně všechny knihy a ne u všech zkatalogizovaných je uveden ilustrátor.
Muzeum Boženy Němcové v České Skalici uvádí, že Muttichem ilustrovaná Babička vyšla poprvé roku 1897.http://www.muzeumbn.cz/ilustratori-babicky/
V bázi Česká národní bibliografie Národní knihovny, http://www.nkp.cz jsme nalezli následující záznamy o vydáních Babičky Boženy Němcové, u kterých je uvedena Muttichova ilustrace:
Němcová, Božena. Babička: Obrazy z venkov. života. Praha-Karlín: A. Storch, 1902. 272 s. illustr. K.V. Muttich
Němcová, Božena. Babička : Obrazy venk. života ; Uprav. František Bartoš ; S illustr. K.V. Mutticha, V. Bartoňka, J.F. Hetteše, Fr. Slabého, A. Liebschera a K. Štapfra
Němcová, Božena. Babička: Obrazy z venkov. života. 2 vyd. Praha: E. Šolc, [1914]. 262 s. illustr. K.V. Muttich
Němcová, Božena. Babička: Obrazy venk. života. 4. vyd. Praha: Kober, 1920. 236 s. S illustr. K.V. Mutticha, V. Bartoňka, J.F. Hetteše, Fr. Slabého, A. Liebschera a K. Štapfra
Němcová, Božena. Babička: obrazy z venkov. života. 3. vyd. Praha: Šolc a Šimáček, 1923. 262 s. illustr. K.V. Muttich
Němcová, Božena. Babička Boženy Němcové. 10. vyd. Praha: Kober, [1925]. 1 l., 250 s. S illustr. K.V. Mutticha, V. Bartoňka, J.F. Hetteše, Fr. Slabého, A. Liebschera a K. Štapfra
Němcová, Božena. Babička. Jedenácté ilustrované vydání. V Praze: I.L. Kober, [1936]. 250 s.
Sebrané spisy / Božena Němcová; Sv. I. Ilustrovali čeští malíři: V. Bartoněk, L. Borůvka, J. Goth, P. Körber, K.V. Muttich, Frant. Bíza, F. Slabý, K. Štapfer, J. Ullrich, K. Thuma
Zajímavé jsou i www stránky sběratelky různých vydání Babičky: http://babicka.webnode.cz/.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna v Pardubicích
Datum zadání dotazu
09.10.2014 15:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu