K.H.Borovský
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla, v jakých knihách je záznam o K.H.Borovském v
kontextu jeho novinářské tvorby, popřípadě beletristické.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
pokud jsme správně pochopili Váš dotaz, hledáte knihy, ve kterých je Karel Havlíček Borovský zmiňován jako novinář nebo jako autor beletrie. Domníváme se, že v různé míře budou zmínky v takřka každé publikaci, která se bude věnovat osobnosti Borovského. Příkladem Vám uvádíme knihy nalezené v online katalogu Národní knihovny ČR (katalog dostupný na adrese https://aleph.nkp.cz/cze/nkc). Dokumenty byly vyhledány pomocí klíčových slov:
Borovsk* AND novinář*, Borovsk* AND žurnalis*, Borovsk* AND beletri*, Borovsk* AND dílo, Borovsk* AND životopis*, apod. Pozn.: * umožňuje pravostranné rozšíření, tzn. při zadání Borovsk* bude vyhledáno Borovský, Borovského, Borovskému, apod. Pro vyhledávání exemplářů v dalších českých knihovnách můžete využít online Souborný katalog ČR (SKC), který je taktéž dostupný na výše uvedené adrese.
* BOROVIČKA, Michael. Kauza Karel Havlíček Borovský. Praha: Baronet, 1998. 240 s., [32] s. obr. příl. Toulky; sv. 2. ISBN 80-7214-070-1.
Předmětová hesla: Havlíček Borovský, Karel - životopisy
* MORAVA, Jiří. C. k. disident Karel Havlíček: První velký životopis po sto letech. Toronto: Sixty-Eight Publishers, 1986. 413 s. ISBN 0-88781-158-2.
* ZBOROVSKÁ, Zina. Karel Havlíček Borovský: (1821-1856): životopis, epigramy, novinové články. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Muzeum Vysočiny, c2008. 77 s. ISBN 978-80-87302-00-2.
Předmětová hesla: Havlíček Borovský, Karel, 1821-1856 * novináři -- Česko -- 19. stol. * čeští spisovatelé -- 19. stol.
* ŠIK, Hynek a LAISKE, Miroslav. Karel Havlíček Borovský: Soupis hlavní lit. o jeho životě a díle. Praha: Vydav. Čs. novinář, 1967. 239, [5] s.
Resumé: Obsahuje široký výběr statí, studií, článků, drobnějších zpráv a jiných dokumentů, převážně časopiseckých, osvětlujících a zpřístupňujících pochopení života a díla jedné z nejvýznamnějších postav dějin českéhonovinářství,politických a literárních dějin. 1700 většinou neanotovaných záznamů je věcně utříděno podle obsahu do 11 základních skupin a doplněno rejstříkem autorů.
* HAMANOVÁ, Růžena. Karel Havlíček (1821-1856): literární pozůstalost. Praha: Literární archiv Památníku národního písemnictví, 1987. 78 s. Edice inventářů Lit. archívu Památníku nár. písemnictví v Praze; čís. 435.
Předmětové heslo: Havlíček-Borovský, Karel (spisovatel čes., 1821-1856) - pozůstalost písemná - inventáře archívní
* HAVLÍČEK BOROVSKÝ, Karel a KREJČÍ, F. V., ed. Belletrie Karla Havlíčka Borovského. Praha: B. Kočí, 1906. xii, 188 s. Knihovna českých klassiků belletristů; sv. 3.
* KARPÍŠKOVÁ, Jarmila. Život a dílo Karla Havlíčka Borovského. Jihlava: Kraj. lid. knihovna, 1956. 24 s., [1. stať 12 s.].
Předmětové heslo: Havlíček-Borovský, Karel (1821-1856 čes. spisovatel a novinář) - život a dílo - metodické materiály
* TŮMA, Karel. Karel Havlíček Borovský : nejslavnější publicista českého národa. 2., laciné vyd.. V Hoře Kutné : Nákladem knihkupectví Karla Šolce, 1885-1890. 2 sv. (280 s., s. 281-611)
* Karel Havlíček Borovský a jeho rodiště. Havlíčkova Borová: Obec Havlíčkova Borová, 2000. 161 s., [14] s. obr. příl. ISBN 80-238-7830-1.
Předmětová hesla: Havlíček Borovský, Karel, 1821-1856 * čeští spisovatelé -- 19. stol. * novináři -- Česko -- 19. stol. * Havlíčkova Borová (Česko) -- dějiny
Zároveň se heslo "Havlíček Borovský" vyskytuje ve slovnících českých spisovatelů, kde se můžete dočíst nejenom o jeho životě a díle, ale mnohdy také nalézt doporučenou literaturu pro další bádání.
* MENCLOVÁ, Věra a kol. Slovník českých spisovatelů. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Libri, 2005. 822 s. ISBN 80-7277-179-5.
* NOVÁK, Jan Václav; NOVÁK, Arne. Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. Vyd. 5. Brno: Atlantis, 1995. 1804 s. ISBN 80-7108-105-1.
Ke K.H. Borovskému se také váže mnoho článků, které je možné dohledat v online bázi ANL (Články v českých novinách, časopisech a sbornících), která je dostupná taktéž na adrese http://aleph.nkp.cz/cze/anl . Příkladem Vám uvádíme:
* Zborovská, Zina. Byl a zůstane jedním z největších Čechů: Náš seriál k 175. výročí narození Karla Havlíčka Borovského. [Zač.]. Noviny Vysočiny, 1996, 2(82), 8.
Pozn.: jedná se o 19ti dílný "seriál" na pokračování, záznam každého dílu naleznete v bázi ANL
* JANOUŠEK, Pavel. Čech Poslední a První: Havlíčkova polemika s Tylem jako příklad literárněkritické komunikace. Tvar, 2001, 12(16), 1, 4-5. Dostupné též z: http://archiv.ucl.cas.cz/?path=Tvar/2001. ISSN 0862-657X.
* Švehla, Marek. Pravdivý příběh Karla Havlíčka. Respekt, 2006, 17(30), 13-15. ISSN 0862-6545.
* KOŘALKA, Jiří. Zahraničněpolitický horizont novináře Karla Havlíčka. Spisovatelé, společnost a noviny v proměnách doby: k 150. výročí úmrtí Karla Havlíčka. Praha: Památník národního písemnictví, 2006. s. 29-42. ISBN 80-85085-75-5.
Taktéž mohou být do jisté míry užitečné internetové zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Havl%C3%AD%C4%8Dek_Borovsk%C3%BD
http://www.spisovatele.cz/karel-havlicek-borovsky
http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/autori/_zprava/havlicek-borovsky-karel--936037
Informace o dostupnosti děl Karla Havlíčka Borovského v českých knihovnách (tj. kterých je autorem) získáte v Souborném katalogu SKC na adrese https://aleph.nkp.cz/cze/skc .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2012 15:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu