Julius Taussig aj.
Text dotazu
Hezký den,
rád bych se zeptal, zda existují nějaké knihy/články/studie, které se věnují
tětmto osobnostem:
JUDr. Julius Taussig (1857 - 1940)
JUDr. Viktor Budlovský (1891 - 1939)
Emil Schoenbaum (1882 - 1967 Mexiko)
Budu Vám velmi vděčný za každou informaci, velmi děkuji a přeji Vám pěkný den!
Odpověď
Dobrý den,
prověřili jsme relevantní knihovní katalogy i článkové databáze, ale články k Juliu Taussigovi a Viktoru Budlovskému jsme nalezli pouze prostřednictvím digitální knihovny Kramerius Národní knihovny ČR (http://kramerius.nkp.cz ), která obsahuje plné texty digitalizovaných starších výtisků novin, časopisů a také monografií. Některé dokumenty však podléhají autorskému právu (periodika obecně s rokem vydání po 1890, monografie po r. 1880) a jejich plné texty nemohou být zpřístupněny volně, ale pouze lokálně, na počítačích v NK ČR.
Níže uvádíme přehled nalezených článků, pokud není uvedeno jinak, články je v plném rozsahu možné prohlížet pouze v budově Národní knihovny.
Články věnované šedesátým narozeninám JUDr. Julia Taussiga (J. Taussig se narodil r. 1862)
* Rozvoj: List svazu Čechů-židů, 13.10.1922, str. 1-3. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29359958
Článek k padesátým narozeninám Julia Taussiga
* Rozvoj: List svazu Čechů-židů, 3.10.1912, str. 1-2. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29166687
Dr. J. Taussig - šedesátníkem
* Rozvoj: List svazu Čechů-židů, 29.9.1922, str. 4.http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/30010435
K sedmdesátinám dra Julia Taussiga z Benešova
* Rozvoj: List svazu Čechů-židů, 30.9.1932, str. 1.http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29747933
Viktor Budlovský - úmrtní oznámení
* Národní politika, 25.6.1939, str. 14 - úmrtní oznámení (volně dostupné, dokument již není chráněn) http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18051960
V. Budlovský - oznámení o zasnoubení
* Našinec, 16.2.1927, str. 6. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7626435
Životopisné informace k osobám J. Taussiga a Emila Schoenbauma jsou dále obsaženy v některých biografických zdrojích. Pokud byste měl zájem si tyto informace projít, nemusíte procházet jednotlivé publikace zvlášť, ale můžete využít souhrnný zdroj World Biographical Archive. Jedná se o rozsáhlý soubor mikrofišových kolekcí, který mj. zahrnuje také Český a slovenský biografický archiv. Mikrofiše jsou dostupné prezenčně v Referenčním centru uživatelům s průkazem NK ČR nebo jednodenní vstupenkou do studoven. Součástí kolekce je také online rejstřík World Biographical Index Online, jedná se o placený zdroj, proto v něm mohou vyhledávat pouze registrovaní uživatelé Národní knihovny s platným čtenářským průkazem.
Informace k Juliu Taussigovi jsou k dispozici v Českém a slovenském biografickém archivu na mikrofiši č. 617, pole 243-244 nebo v následujících tištěných zdrojích:
* Almanach českých právníků: k prvnímu sjezdu českých právníků v Praze roku 1904 / vydal Michal Navrátil. Praha: Nákladem vlastním, 1904.
* Almanach československých právníků: životopisný slovník čs. právníků, kteří působili v umění, vědě, krásném písemnictví a politice od Karla IV. počínaje až na naše doby / vydal Michal Navrátil. Praha, 1930.
Údaje k Emilu Schoenbaumovi se nacházejí v několika biografických archivech - v českém, německém, židovském a americkém.
1) Český a slovenský biografický archiv - mikrofiš č. 547, pole 132-140
Zdroje:
* Dolenský, Antonín: Kulturní adresář ČSR : Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic. 1. Ročník. Praha: Zeibrdlich, 1934
* Dolenský, Antonín: Kulturní adresář ČSR: Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic. 2. ročník. Praha, 1936
* Who's Who in Central and East-Europe 1933/34 : a Biographical Dictionary Containing about 10.000 Biographies of Prominent People [...] / edited by Stephen Taylor. Zurich : Central European Times, 1935
* Köpfe der Politik, Wirtschaft, Kunst und Wissenschaft in Europa: Tschechoslowakische Republik. Wien: "Neue Freie Presse", 1936.
* Ottův slovník naučný nové doby: dodatky k Velikému Ottovu slovníku naučnému / redakci vede B. Němec. Praha: Otto, 1930-1943. 6 dílů.
* Vavroušek, Bohumil: Literární atlas československý / sebral a sestavil Bohumil Vavroušek. - Praha: Prometheus, 1932-1938. 2 Bde
* Poggendorff, Johann C.: Biographisch-literarisches Handwörterbuch zur Geschichte der exacten Wissenschaften : enthaltend Nachweisungen über Lebensverhältnisse und Leistungen von Mathematikern, Astronomen, Physikern, Chemikern, Mineralogen, Geologen usw. aller Völker und Zeiten / gesammelt von J. C. Poggendorff; Bd. 3: Herausgegeben von B.W. Feddersen und A.J. von Oettingen; Bd. 4: Herausgegeben von Arthur von Oettingen; Bd. 5: redigiert von P. Weinmeister; Bd. 6: red. von Hans Stobbe. - Leipzig : Barth [et al.], 1863-1939. 6 Bde [Titeländerung ab Bd. 5: Biographisch-literarisches Handwörterbuch für Mathematik, Astronomie, Physik, Chemie u. verwandte Wissenschaftsgebiete]
* Poggendorff, Johann C.: Biographisch-literarisches Handwörterbuch der exakten Naturwissenschaften. Berlin , 1956-1992. Bd. 7a-7b.
* Kunc, Jaroslav: Kdy zemřeli ...? : Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých v letech 1967-1970, 1935-1936 a dodatek do "Kdy zemřeli ... 1937-1966". Praha: Státní knihovna ČSR, 1970. (Bibliografický katalog ČSSR - České knihy 1970. Zvláštní sešit 3. Prosinec 1970).
* Československý biografický slovník / vedoucí autorského kolektivu: Josef Tomeš, Alena Léblová. Praha: Academia, 1992.
2) Deutsches Biographisches Archiv (https://www.nkp.cz/sluzby/mikrofise-archivy#dba) - mikrofiš č. II 1175, pole 209-211
Zdroje:
* Poggendorff, Johann C.: J.C. Poggendorff's Biographisch-literarisches Handwörterbuch für Mathematik, Astronomie, Physik mit Geophysik, Chemie, Kristallographie und verwandte Wissensgebiete / redigiert von Hans Stobbe ; herausgegeben von der Sächsischen Akademie der Wissenschaften zu Leipzig. - Berlin : Chemie, 1936-1939. - Bd VI: 1923-1931, Teil 1-4
* Biographisches Handbuch der deutschsprachigen Emigration nach 1933 / Leitung und Bearbeitung: Werner Röder, Herbert A. Strauss. - München : Saur, 1980-1983. -3 Bde
3) Jüdisches Biographisches Archiv (https://www.nkp.cz/sluzby/mikrofise-archivy#jba) - mikrofiš II 492, pole 278
Zdroj:
* Wlaschek, Rudolf M.: Biographia Judaica Bohemiae. Dortmund: Forschungsstelle Ostmitteleuropa, 1995-1997. 2 Bde. (Veröffentlichungen der Forschungsstelle Ostmitteleuropa an der Universität Dortmund ; B. 52 u. 59).
4) American Biographical Archive (https://www.nkp.cz/sluzby/mikrofise-archivy#aba) - mikrofiš II 541, pole 276
Zdroj:
* Who's Who in Labor : the Authorized Biographies of the Men and Women who Lead Labor in the United States and Canada and of Those Who Deal with Labor.
- authorized 1946 edition. New York : Dryden Press, 1946.
Stručné životopisné informace o E. Schoenbaumovi lze také získat z databáze regionálních autorit Středočeské vědecké knihovny v Kladně (https://svk7.svkkl.cz/arl-kl/cs/detail-kl_us_auth-p0103168-Schoenbaum-Emil-18821967/).
Články k Juliu Taussigovi a Viktoru Budlovskému by mohla obsahovat ještě také databáze CLAN, kterou buduje a prezenčně zpřístupňuje Ústav státu a práva AV ČR (http://www.ilaw.cas.cz/index.php?page=69 ), z databáze lze také objednat rešerši.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2012 15:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu