Julius Fučík a konspirační teorie
Text dotazu
Po roce 1989 se začaly objevovat různé, nepříliš
seriózně působící teorie o spolupráci J.Fučíka s gestapem, o tom, že nebyl
popraven a po válce žil v Brazílii apod. Dotazuji se, jaké materiály k tomu
byly publikovány, ať už na straně konspiračních teorií, či vyvracející je.
Hledám především (ale nejen) studie založené na odborném výzkumu a
doložitelných faktech. Zajímalo by mě, jak se k tématu stavějí skuteční
odborníci (historikové, literární vědci, vysokoškolští pedagogové) a vědecké
instituce.
Odpověď
Dobry den,
pro vyhledani literatury o J.Fucikovi, ktera byla publikovana po roce 1989, Vam muzeme doporucit nasledujici zdroje:
* Elektronicky katalog NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) - katalog obsahuje mimo jine i zaznamy  knih vydanych na uzemi CR
* clankova bibliografie ANL - clanky v ceskych novinach, casopisech a sbornicich 1991-  (http://sigma.nkp.cz/cze/anl
* Databaze ceske literarni vedy od roku 1961 (http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio), kterou zpracovava Ustav pro ceskou literaturu AV CR
* Bibliograficke databaze Historickeho ustavu AV CR
(http://biblio.hiu.cas.cz/)
* clankova databa budovana Ustav pro soudobe dejiny AV CR - odkaz KATALOG v odstavci Clanky
(http://www.usd.cas.cz/cs/stranky/knihovna/katalogy-a-databaze)
* Bibliografie ceskych/ceskoslovenskych dejin - bibliografie vydava Ustav pro soudobe dejiny AV CR, na strankach USD jsou dostupne i ve formatu PDF
(http://www.usd.cas.cz/cs/stranky/knihovna/vera-brenova/bibliografie)
Krome vyse uvedenych bibliografickych databazi je v NK CR pro registrovane uzivatele pristupna i databaze Anopress (http://www.anopress.cz), ktera obsahuje plne texty clanku z ceskeho deniho tisku, maximalni retrospektiva u licence dostupne v NK CR je od roku 1996. Ve zminenych clankovych databazich jsme nalezli nekolik clanku, ktere pode klicovych slov, mohou obsahovat informace o Vami uvadene teorii, prevazne jde o clanku z pocatku 90. let, samotne clanky jsme vsak jiz blize nestudovali.
Z Elektronickeho katalog NK CR jsme vybrali nekolik zaznamu, zvlaste vydani Reportaze psane na opratce z roku 1995 je doplneno ruznymi rozbory:
* FUCIK, Reportaz psana na opratce. 1. uplne, kriticke a komentovane vydani.
Praha : Torst, 1995. 347 s. ISBN 80-85639-46-7.
* FUCIK, Reportaz psana na opratce. 1. vyd. faksimile rukopisu. Praha :
Ottovo nakladatelstvi, 2008. 502 s. ISBN 978-80-7360-710-4.
* Pocta Juliu Fucikovi. [Ricany] : Orego, 2003. 136 s. ISBN 80-86117-99-5.
V Soubornem katalogu CR jsme dale nalezli jeste nasledujici publikaci:
* ELSIK, Frantisek. Fakta o Fucikovi. Ostrava : Nase pravda, nestrankovano.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.05.2008 13:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu