Josefu Hrůša, František Pavlásek
Text dotazu
Dobrý den, sháním pro našeho čtenáře jakékoliv informace o překladateli Josefu Hrůšovi (1882-1954), ve 30. letech 20. stol. překládal z angl., řečtiny, latiny. Přeložil mj. titul Demokracie a výchova od Deweyho. Sháníme životopis, nekrolog nebo jakékoli jiné biografické údaje.
Dále pátráme po případném příbuzenském vztahu mezi překladatelem Františkem Pavláskem (němčina), který byl generálním konzulem v kanadě, a mezi Vojtěchem Pavláskem, který byl 1. náměstkem ministra školství a v roce 1968 obhajoval Nejedlého reformu. Opět sháníme jejich jakákoli biografická data, nekrolog, ap.
Děkuji za pomoc, v našem fondu jsme prohledali řadu zdrojů, ale příliš informací jsme nenašli.
Odpověď
Dobrý den,  bohužel ani nám se zatím nepodařilo najít příliš informací, předpokládáme, že jde nejspíše o údaje, které jste našli i vy.
Životopis Josefa Hrůšy je uveden v Lexikonu české literatury, dále je zmíněn v publikaci Kdy zemřeli...?, v bázi AUT (http://sigma.nkp.cz/cze/aut) a Databázi českého uměleckého překladu po roce 1945 (http://www.obecprekladatelu.cz/H/HrusaJosef.htm). Zde je uveden i jeho syn Zdeněk, také překladatel (http://www.obecprekladatelu.cz/H/HrusaZdenek.htm).
* Lexikon české  literatury : osobnosti, díla, instituce. [Díl] 2, H-L. Svazek I, H-J. Praha : Academia, 1993. s. 340-341. ISBN 80-200-0468-8.
* KUNC, Jaroslav. Kdy zemřeli...? : přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých od 1.1.1937 do 31.12.1962. 2. dopl. a rozš. vyd. Praha : Státní knihovna ČSSR - Národní knihovna v Praze, 1962. s. 91.
Krátké životopisy Vojtěcha Pavláska, i když bez údajů rodinného charakteru, jsme našli v následujících publikacích, zmíněn je i v bázi AUT.  V "Kdy zemřeli...?" jsou uvedeny i tři nekrology (Rudé právo z 1.11.1977, s. 2, Lidová demokracie z 1.11.1977, s. 4, Socialistická škola  18, 1977/78, č. 5, s. 238-239).
* Encyklopedie tělesné kultury. [2.díl], p-ž. Praha : Olympia, 1988. s. 11.
* KNAPÍK, Jiří. Kdo byl kdo v naší kulturní politice 1948-1953. Praha : Libri, 2002. s. 186-187. ISBN 80-7277-093-4.
* KUNC, Jaroslav. Kdy zemřeli...? : přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých v letech 1975-1979. Praha : Státní knihovna ČSR, 1979. s. 119.
K Fr.Pavláskovi jsme zatím nalezli jen to, co je na internetu:
* http://www.mzv.cz/ottawa/cz/vzajemne_vztahy/vztahy_mezi_cr_a_kanadou/stucna_historie_cesko_kanadskych_vztahu.html
* http://www.montrealvestnik.com/Archive/Vestnik_2008_05.html
* www.csuz.cz/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=40&Itemid=71
- s. 10
* http://www.army.cz/assets/files/9341/VHA_ro_enka_2006.pdf
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2009 13:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu