-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
hledám povídku Giovanni Fachinelli, kterou napsal Josef Marcol SVOBODA. Asi vyšla v některém z předválečných časopisů (Archa, Náš domov, Časopis obrázkový a zábavně-poučný pro lid…???). Prošel jsem většinu vydaných knih autora, různé archivy a dostupné ročníky některých časopisů na webu. Jediná zmínka o této povídce je v brožuře "OD HRADSKÉ CESTY 1962 - 1963" str. 59. Autor článku je Jaroslav Vlach (30. 9. 1913 – 20. 6. 1995). Nepodařilo se mi zjistit, jestli bylo něco z rukopisů JMS po jeho smrti uloženo někde do archivu. Můžete mi prosím poradit, jak dále postupovat v hledání této povídky.
Ještě mám dotaz ke knize:
Honza Zajíček, Jiří Caletka: DÁLKOVÉ POCHODY – NAŠE LÁSKA
Vydalo Educo ve spolupráci s Klubem českých turistů.
Při sbírání podkladů pro knihu, mi p. Zajíček sdělil, že kniha bude obsahovat CD. Nepodařilo se mi zjistit, jestli CD bylo vydáno.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Nejprve k Vašemu dotazu na knihu „Dálkové pochody – naše láska“. Titul jsme si objednali ze skladu a vypadá to spíše tak, že CD ke knize vydáno nebylo. Jednak to neuvádí katalogový záznam ani jedné z knihoven, které mají titul ve fondu (odkaz na Souborný katalog ČR níže), ale informace o vydání CD se nenachází ani v samotné publikaci.
(ZAJÍČEK, Jan a CALETKA, Jiří. Dálkové pochody - naše láska. Vyd. 1. Mníšek pod Brdy: Educo, 2001. 65, [42] s. ISBN 80-86162-07-9.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000996219&local_base=SKC)
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit kontaktovat Klub českých turistů, zda o tom budou mít více informací: https://kct.cz/kontakty.
Co se týče Vašeho dotazu ohledně Josefa Marcola Svobody, naše pátrání bohužel nebylo moc úspěšné. Jak píšete i Vy, zmínka o povídce „Giovanni Fachinelli“ se nachází ve sborníku „Od Hradské cesty“ v článku Jaroslava Vlacha, avšak bez udání zdroje, ve kterém se povídka má nacházet.
(Zdroj: VLACH, Jaroslav, ed. Od Hradské cesty: Prameny k dějinám a současnosti Žarošic a okolí: Sborník. Roč. 1962-1963. Žarošice: Vlastivědný kroužek při Osvětové besedě, 1963.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000450808&local_base=SKC)
Zmínku o tomto díle jsme našli ještě v digitální knihovně Moravské zemské knihovny (MZK) v publikaci věnované Kyjovsku z roku 1970. Titul „Giovanni Fachinelli“ je zde označen jako román, ale opět bez udání zdroje této informace. Citujeme část, kde se tato informace nachází:
„Mladší Rektoříkův vrstevník a kyjovský rodák (1891) Josef Marcol Svoboda, katolický duchovní v Ostravě, oslavil také ve své literární tvorbě rodný kraj. Tak např. v románě „Giovanni Fachinelli“ vylíčil osudy rodiny kyjovských sklářů Žvanutů.“
(Zdroj: HURT, Rudolf. Kyjovsko. Brno: Musejní spolek, 1970, s. 252. Dostupné také z: https://digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:a0f653e6-50a2-11e5-8200-0050569d679d)
Ve Vašem dotazu jste uvedli předpoklad, že povídka možná vyšla v nějakém předválečném časopise. Fulltextově jsme prohledali časopis Archa dostupný v digitální knihovně MZK, titul s tímto názvem se ale v časopise nenachází, i když Svoboda se v něm jako autor vyskytuje víckrát.
(Zdroj: Archa: revue pro katolickou kulturu. V Prostějově: Karel Dostál Lutinov, 1912-1948. Dostupné také z: https://digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:80044160-2265-11e2-85be-005056827e51)
Možnost uchování archivního fondu Josefa Marcola Svobody jsme ověřovali v online databázích Ministerstva vnitra ČR (https://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice-386553.aspx), v databázi Památníku národního písemnictví (https://pruvodce.pamatnik-np.cz/fund) a v Biografickém archivu Ústavu pro českou literaturu (http://clo.ucl.cas.cz/). V žádné z uvedených databází jsme ale zmínku o Svobodovi nenašli.
Když se jedná o osobnosti, které byly činné a významné v určitém regionu, někdy se více informací o nich dá nalézt právě v regionálních institucích. Zkusili jsme vyhledávání i v digitální knihovně Moravskoslezského kraje, zmínka o díle „Giovanni Fachinelli“ se zde ale nenachází: https://www.msvk.cz/katalog-a-databaze/digitalni-knihovna/.
Doporučili bychom Vám zkusit se obrátit ještě na regionální instituce: na Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě, Knihovnu města Ostrava, Městskou knihovnu Kyjov nebo třeba na Vlastivědné muzeum Kyjov. Kontakty na jednotlivé instituce připojujeme zde:
https://www.msvk.cz/
https://www.kmo.cz/
http://www.knihovna-kyjov.cz/kontakt.html
https://www.masaryk.info/vlastivedne-muzeum-kyjov/21/.
Případně pokud byste kromě časopisu Archa měli vytipované další tituly, ve kterých by se teoreticky povídka mohla nacházet a konkretizovali byste rok vydání, můžeme do těchto časopisů zkusit nahlédnout, zda v nich povídka vyšla. Jde ale už o placenou rešeršní službu (https://www.nkp.cz/sluzby/reserse). V případě Vašeho zájmu o tuto službu můžete kontaktovat Referenční centrum NK ČR na adrese: reference@nkp.cz.
Informace o vydaných dokumentech
--
Národní knihovna ČR
15.02.2023 23:41