Josef Kyprý
Text dotazu
Chtěl bych zná něco o Josefu Kyprém, nar.1879, bytem Radkovice u budče, okr.třebíč, česká republika
Odpověď
Dobrý den,
knihovny Vám mohou nabídnout informace z tištěných pramenů. Při genealogickém pátrání jsou ovšem hlavním pramenem archivní materiály.
O panu Josefu Kyprém z Radkovic u Budče jsme bohužel v tištěných zdrojích (článkové databáze, systém Kramerius apod.) nenalezli žádné informace.
Informace o předkovi či předcích je třeba začít hledat v rodině. Pokuste se nalézt osobní doklady ( rodný - křestní list, oddací list, úmrtní list apod.).
Promluvte si s příbuznými a zkuste od nich vyzvědět co nejvíce informací, na které si pamatují. V rodinném albu možná dohledáte i fotografie.
Informace získané od příbuzných jsou nejcennější, protože z vyprávění si můžete udělat představu o tom, jaký člověk Váš příbuzný byl, dozvědět se určité podrobnosti z jeho života apod.
Další postup je již složitější a výsledkem jsou většinou pouze holá data. Jelikož o předcích našich předků, o kterých jsme získali informace v rodině, již nemáme doma žádné záznamy, popřípadě jsme je doma nenalezli, musíme hledat další informace mimo domov. K dohledání osobních dat ( datum narození, oddavek nebo úmrtí ) slouží obecní, městské matriky a oblastní archivy.  Přehled jednotlivých dostupných matrik uvádí každý oblastní archiv na svých stránkách. Matriky můžeme rozdělit na živé a archivované. Živé matriky obvykle obsahují informace zaznamenané cca po roce 1900 (ale mohou být i starší a naopak), matriky, které těmto předcházely jsou spravovány oblastními archívy. Rozdíl mezi živou a archivovanou matrikou je v přístupu k uvedeným datům.  Tzv. živé matriky jsou dosud spravovány matričními úřady spádových měst. Při podání žádosti je třeba doložit svůj přímý příbuzenský vztah k  dané osobě (prostřednictvím rodného listu, občanského průkazu).
Více informací viz: http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/152/158/4253.html#obsah
Informaci, zda datum narození Vašeho příbuzného ještě spadá do živé matriky, Vám sdělí  matrikářka daného úřadu.
Archivované matriky jsou již volně přístupné komukoliv. K nahlédnutí jsou k dispozici ve státních oblastních archivech: http://www.statnisprava.cz/rstsp/ciselniky.nsf/i/d0005 .
Některé oblastní sbírky matrik již byly digitalizovaly - viz např. http://actapublica.eu  , http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/matriky/ , http://www.archives.cz/zao/digitalni_archiv/index.html  , http://digi.ceskearchivy.cz/
Toto archivní pátrání je ovšem náročnější na čas, neboť ne vždy jsou v matrikách uvedeny rejstříky. Situaci ztěžuje také písmo, které je často psáno kurentem, v některých případech německy, starší záznamy jsou často psány latinsky.
Dříve než se na matriku či do archivu vydáte, doporučujeme Vám prostudovat některou z knih o občanské genealogii (věda o rodové posloupnosti). Například:
* ŘIČAŘ, Kristoslav. Rodokmen: objevte tajemství vašeho rodu. V Praze: Malý princ, 2013. 253 s. ISBN 978-80-87754-14-6.
* PEREMSKÁ, Lenka. Váš rodokmen krok za krokem. 1. vyd. Brno: CPress, 2013.
208 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-264-0279-4.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům.
Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* Genea: http://www.genea.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.04.2014 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu