Josef Kubina
Text dotazu
Dobrý večer. Prosím Vás o pomoc. Náš 4xpradědeček se jmenoval Matěj Kubina. Někde je psáno Kubína někde je Kubina. Kde mohu zjistit jak se opravdu jmenovali.Taky jsem našla,že se narodil ve Starém městě,ale nemůžu najít v kterém.Taky jsem četla knhu od Josefa Petráně Staroměstská exekuce a tam je jméno Josef Kubín vymrskán z Prahy. Kde bych mohla najít kam se poděl a jestli to není náš Kubín. V Moravském zemském archivu v Brně jsem se dál nedostala. Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, bohužel se nám žádné bližší informace dohledat nepodařilo - údaje, ze kterých jsme vycházeli, jsou poněkud kusé. V biografických databázích a slovnících, jež máme k dispozici, se nikdo pod jménem Matěj Kubina  (či Kubína) nenachází, hledání je o to těžší, že nemáme ani přibližné umístění tohoto člověka v čase. V příloze Vám tedy alespoň zasíláme informace a doporučenou literaturu, které by Vám snad mohly pomoci.
Doplnění dotazu:
Dobrý den. Děkuji Vám za odpověď. A pomoc.Asi jste mi nerozuměli. Ptala jsem se na Josefa Kubína. V roce 1621 když byla poprava pánů tak byl vymrskán z Prahy. Ale nepíší tam kam odešel a co se s ním stalo. I tak Vám moc děkuji.Jsem tělesmě postižená a tak si nechávám udělat rešerže,protože nemůžu cestovat.Přeji Vám hezký den a díky za pomoc.
Odpověď:
Dobrý den, o Josefu Kubínovi, který byl 22. 6. 1621 vymrskán z Prahy, jsme nenašli žádné další zmínky, kromě oněch dvou, které jsou ve Vámi zmiňované knize. To sice, že při mrskání zvolal: "Ach Bože, zatmiž se slunce nebeské nad naší křivdou!", a že byl spolu s Janem Švehlou povoláním řečník a prokurátor při soudech vyšších.
O Josefu Kubínovi se ve svých pamětech zmiňuje Mikuláš Dačický z Heslova (1555 - 1626) při popisu exekuce, ale opět pouze okrajově s tím, že byl zmrskán. V Berní rule, což je soupis poddaných z roku 1654, se vyskytuje pouze jeden Kubína, shodou okolností osobním jménem stejně jako Váš předek Matěj (což ovšem nemusí vůbec nic znamenat). Byl sedlákem z obce Cítkov, panství Heřmanův městec, Stolany, soudní okres Chrudim.
Kubinů (zkrácená forma příjmení) je tam více a jsou rozeseti po celé zemi.
Pokud chcete dohledat Josefa Kubína, doporučili bychom Vám věnovat pozornost faktu, že se po Bílé hoře vzedmula velká vlna vynucené emigrace protestantů. Jedním z možných směrů, kudy se Josef Kubína mohl vydat je i tento. Jinak se jedná spíše o genealogickou práci, která nespadá úplně do záběru toho, co jsme schopni odpovědět.
Zdroje:
Paměti / Mikuláš Dačický z Heslova ; s úvodem Josefa Janáčka ; [editor Jiří Mikulec]. -- V této edici 1. vyd.. -- Praha : Akropolis, 1996. -- 310 s. : il., portréty, ukázky faksimile písemností ; 24 cm
Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651 / sestavili Václav Červený & Jarmila Červená. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 2003. -- 2 sv. ; 32 cm
Staroměstská exekuce / Josef Petráň. -- Vyd. 4., autorem dopl. a přeprac., V nakl. Rodiče 1.. -- Praha : Rodiče, 2004. -- 318 s. : il., portréty, faksim. ; 24 cm.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2009 14:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu