Josef Kubička
Text dotazu
Přeji dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala na spisovatele Josefa Kubička (1887-1953, Kubička-Týnský) a jeho "Jarabáčkovy pohádky". Zajímalo by mě především vydání pohádek - jedná se pouze o čtyři různé díly s různými pohádkami (vyšly však v stejném roce - 1934, vyd. Edvard Fastr)? V antikvariátech se ovšem dá sehnat vícero knih s tímto titulem, vždy s jinou ilustrací na obálce (od Scheinera či Fischerové-Kvěchové). Pokud by to bylo možné, prosím o soupis všech konkrétních pohádek v těchto knihách - obsah.
Lze někde získat více informací o autorovi těchto pohádek?
Odpověď
Dobrý den,
obsahy uvedených čtyř svazků pohádek "Jarabáčkovy pohádky" jsou následující:
I. díl (KUBIČKA, Josef. Jarabáčkovy pohádky. [I. díl]. Louny: Edvard Fastr, 1934. 123 - [II] s.): Nečesánek (začátek pohádky na s. 5), Jura s modrýma očima  (s.12), O zlaté mušce (s. 19), Jelen Matýsek (s. 26), Dřevěný panáček (s. 32),Hádej, hádej, hádači! (s. 39), Tatrmánek (s. 46), Klekánice (s. 46), Kmotr Nouze (s. 60), Slepý Ondráš (s. 68), O princezně Mlsalce (s. 75), O divném Žáru (s. 81), Veselušky (s. 88), O dvou princeznách (s. 94), Ohnivá hora (101), Vyšehradský hastrmánek (s. 107), O skřítku na stráni (s. 112), V říši královny Zimy (s. 117)
II. díl (KUBIČKA, Josef. Jarabáčkovy pohádky. [II. díl]. Louny: Edvard Fastr, 1934. 123 - [II] s.): O pyšných princeznách (začátek pohádky na s. 5), Šotek Rozumbrada (s. 16), O víle Dobromile (s. 26), O vysvobozené královně (s. 37), Ošidori (s. 47), O chytrém hrbáčkovi (s. 54), Čarovný květ (s. 60), S pohádkou za štěstím (s. 65), Martinova kobylka (s. 71), Permoníček (s. 77), Dědoušek Běloušek (s. 82), Vodní růže (s. 89), O malovaném vajíčku (s. 94), Ježibaba (s. 98), O hloupém čertovi (s. 103), Sudička (s. 109), Pohádka o vločce Sněguročce (s. 115), Pomlázka zvířátek (s. 121)
III. díl (KUBIČKA, Josef. Jarabáčkovy pohádky. [III. díl]. Louny: Edvard Fastr, 1934. 123 - [II] s.): Potrestaný dráb (začátek pohádky na s. 5), O věrném bratru (s. 12), Dlouhé vlasy - rozum krátký (s. 22), O létajícím člunku (s. 32), Kapucínek (s. 39), Královna moře (s. 47), Paní Zubatá (s. 56), Šotek Blabuňka (s. 65), Horská víla (s. 72), Derviš v ráji (s. 80), Bratr divé zvíře (s. 86), Tekoucí zlato (s. 94), Klobouky strýce toma (s. 101), O čarodějce Chobotnici (s. 109), Tři kaštanové listy (s. 116)
IV. díl (KUBIČKA, Josef. Jarabáčkovy pohádky. [IV. díl]. Louny: Edvard Fastr, 1934. 123 - [II] s.): Skokánek (začátek pohádky na s. 5), Poklad v Sovím hradě (s. 16), Zlaté preclíky (s. 23), Kouzelník z Bagdadu (s. 31), Slavík z Granady ( s. 37), Medvědí kůže (s. 43), Nepravý carevič  (s. 49), U táborového ohně (s. 56), Zelený ďábel (s. 60), Zbrojířův syn (s. 67), Rybářův šotek (s. 74), Turecký rarášek (s. 82), Hrdopýška (s. 90), V začarovaném lese (s. 96), Démantové slzy (s. 102), Výlet houbiček (s. 107), Kašpárkův sněhulák (s. 113), V říši šotků (s. 117), Trampoty třeboňského hastrmánka ( s. 121), Doslov (s. 124)
Krátkých hesel v encyklopediích a biografických slovnících k osobě učitele a spisovatele Josefa Kubička je možné nalézt hned několik. Většinou se ovšem jedná o stručná hesla uvádějící základní životopisné údaje a díla autora.
Josef Prokop Kubička se narodil 4. 7. 1887 v Praze I., zemřel 23. 5. 1953 tamtéž
Jeho rodiči byli Jakub a Anna (roz. Karlovská), manželkou Pavlína (roz. Posová) Během svého života se věnoval celé řadě aktivit.  Byl učitelem národních a pokračovacích (živnostenských) škol, autorem knih pro děti a mládež a divadelních her, pořadatelem dětských příloh časopisů, redaktorem hádankových rubrik v časopisech, osvětovým pracovníkem, dozorčím důvěrníkem Péče o mládež v Praze I., II, V a  VI. a ředitelem prázdninových kolonií.
Některá svá díla vydával pod pseudonymy: Jiří Klen; Josef Pražský; Josef Týnský
Více informací můžete nalézt v následujících zdrojích:
* Český  biograficky archiv a Slovensky biograficky archiv (CSBA) -  mikrofiš: 335, pole: 303-309 - zde obsažená hesla z následujících dokumentů:
* Masarykův slovník naučný : lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. - Praha : "Československý kompas", 1925-1933. - 7 dílů
* Dolenský, Antonín: Kulturní adresář ČSR : Biografický slovńk žijících kulturních pracovníků a pracovnic / sestavil Ant. Dolenský. - 1. ročník. - Praha : Zeibrdlich, 1934
* Dolenský, Antonín: Kulturní adresář ČSR : Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic / sestavil Ant. Dolenský. - 2. ročník. - Praha , 1936
*  Ottův slovník naučný nové doby : dodatky k Velikému Ottovu slovníku naučnému / redakci vede B. Němec. - Praha : Otto, 1930-1943. - 6 dílů
* Pedagogická encyklopedie / redakce: O. Chlup, J. Kubálek, J. Uher. - Praha : Novina, 1938-1940. - Díl 1-3
* Kunc, Jaroslav: Kdy zemřeli ...? : Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých v letech 1967-1970, 1935-1936 a dodatek do "Kdy zemřeli ... 1937-1966" / zpracoval Jaroslav Kunc. - Praha : Státní knihovna ČSR, 1970. - (Bibliografický katalog ČSSR - České knihy 1970. Zvláštní sešit 3. Prosinec 1970)
*  Vopravil, J.: Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře / zpracoval J. Vopravil. - Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2014 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu