Josef Kálal
Text dotazu
Dobrý den, píšu seminární práci o Josefu Kálalovi (nar. 1849) - organizátorovi alm. Anémonky a otci básníka Josefa Kálala. Bohužel se mi moc nedaří sehnat o něm dostatečně materiálů, chtěla jsem Vás proto poprosit o radu, kde bych měla zapátrat... Děkuji,
Odpověď
Dobrý den, v biografických zdrojích a slovnících extistují o Josefu Kálalovi pouze stručné medailonky, např.:
* Ottův slovník naučný: ilustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Dvacátýosmý díl. Doplňky. V Praze: Vydavatel a nakladatel J. Otto, 1909. Str. 731.
* Masarykův slovník naučný: lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. Díl III, H-Kn. V Praze: Československý kompas, 1927. Str. 861.
* NAVRÁTIL, Michal. Almanach československých právníků. V Praze: nákladem  spisovatelovým, 1930. Str. 189.
* VOPRAVIL, J. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973. Str. 750.
* ZEMANOVÁ, Blanka. Písecká litertura a její autoři (od nejstarších dob až do současnosti). Písek: J&M, 2005. Str. 30. ISBN 80-86154-57-2.
* Databáze národních autorit NK ČR - AUT (http://sigma.nkp.cz/cze/aut)
Nejobsáhleji se Josefu Kálalovi věnuje Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. 2/ sv. 2, K-L. Praha: Academia, 1993. Str. 615. ISBN 80-200-0469-6. Kromě informací o osobě J. Kálala zde naleznete také odkazy na další prameny, které o něm pojednávají.
Podrobnější informace byste snad mohla získat také od pracovníků Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz) nebo Památníku národního písemnictví (http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.04.2009 15:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu