Josef Brukner
Text dotazu
Dobrý den, sháním jakékoliv informace o životě a díle spisovatele pro děti Josefa Bruknera. Byla bych vděčná za rozbor některého jeho díla.
Odpověď
Josef Brukner (15.2.1932 v Písku)
básník, překladatel, editor; pís. gymnazium (mat. 1951), abs. dramaturgie a film. vědy (AMU 1957). Redaktor v SNDK (1958-), 1960-72 Čs. spisovatel (regigoval knihy vydávané v Klubu přátel poezie). 1972-77 se věnuje literatuře. Pak působil jako varhaník, kostelník a topič ve sboru Čs. církve husitské v Praze. Pedagog Lid. školy umění (1985-). Šéfredaktor čas. Mateřídouška (1990-).
Prvotinou Malá abeceda (1958) se zařadil mezi básníky tzv. poezie všedního dne (okruh čas. Květen). Zvlášť v poezii pro děti je charakteristická jednoduchová písňová forma, humor a hravost. Publikoval literární, filmové a výtvarné kritiky, autor scénářů k telev. večerníčkům (mj. Kocour Mikeš).
(Podrobněji v: Slovník českých spisovatelů. Praha : Nakladatelství Libri, 2000 ; Slovník českých spisovatelů od roku 1945. D. 1 : A-L. Praha : Nakladatelství Brána, 1995).
O Malé abecedě:
Červenka, Miroslav. Holub a Brukner. In: Z dějin českého myšlení o literatuře 2, 1948-1958. antologie k Dějinám české literatury 1945-1990. Praha : Ú. pro čes. lit. AV ČR, 2002, s. 564-572; Málková, Iva: Časopis Květen a pět prvotin. In: Česká literatura. Roč. 42, č. 4 (1994), s. 357-365.
O autorovi:
Čistý zrak. In : Zlatý máj. Roč. 35, č. 4 (1991), s. 215-218; Toman, Jaroslav. Josef Brukner sedmdesátníkem. In: Ladění. Roč. 7(12), č. 1 (2002), s. 40-41.
Přehled díla získáte na stránkách NK ČR (www.nkp.cz , báze NKC, ve vyhledávání zadat autora, jako druh dokumentu knihy, zobrazí se 99 záznamů).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 13:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu