Jobova noc - rozbor básně
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vás tímto poprosit o nástin či radu, jaký postoj/pozici zaujímá subjekt/mluvčí v díle Jobova noc?
I když jsem našla mnoho recenzí na toto dílo, v této věci si nejsem úplně jistá,proto si dovoluji napsat vám a požádat vás o radu, jaký právě postoj zaujímá mluvčí, zda-li zachycuje jen přítomnost (popis Joba a jeho pasivity) nebo i minulost při vítězství a osvobození apod.?
Předem děkuji za jakoukoliv informaci
Odpověď
Dobrý den,
rozbory literárních děl služba Ptejte se knihovny bohužel neprovádí.
Předpokládáme, že báseň bude podrobněji rozebrána v předmluvě vydání Jobovy noci  z roku 1977.
* HRUBÍN, František. Jobova noc. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1977. 213, [2] s.  (  POHORSKÝ, Miloš. Hrubínovy verše z časů "Jobovy noci" In: Jobova noc, s. 7-41. - 1977 )
Rádi bychom Vám nabídli více informací k obsahu předmluvy, bohužel však toto vydání Jobovy noci není v Národní knihovně ČR dostupné.
Knihu ovšem nabízí celá řada dalších knihoven v ČR – viz http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000384970&local_base=SKC
Rozbor určitého úseku této básně přináší i příspěvek v Českém jazyce a literatuře:
* BLAŽEK, Josef. Literatura "zamořených let" v 8.ročníku ZŠ. In: Český jazyk a literatura. - Roč. 36, č. 4 (prosinec). - 1985/1986. - S.150-160
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 16:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu