Jobova noc - počet zpěvů
Text dotazu
Dobrý den,
mohli byste mi prosím poradit ohledně díla Jobova noc? V primární literatuře je uvedeno, že tato skladba se skládá z pěti zpěvů. Nicméně v sekundární literatuře jsem našla, že původně se Jobova noc skládala ze čtyř zpěvů?
Proto se chci zeptat, jak je to správně?
Odpověď
Dobrý den,
V jakém rozsahu báseň vyjde záleží na vydavateli a samozřejmě autorovi.
Vypůjčili jsme si z našeho fondu dostupná vydání této  básně, která obsahují následující údaje:
Všechna vydání jsou věnována památce Josefa Hory.
První vydání vyšlo v roce 1945 v nakladatelství Práce, v  edici Klín s ilustracemi Františka Hudečka.  Celá báseň má pět zpěvů.
Druhé vydání vyšlo v roce 1948 rovněž v nakladatelství Práce, v edici Klín, s obálkou Františka Hudečka. Báseň má čtyři zpěvy.
Další vydání jsou pak z roku 1959, 1977 a 2010.
U exempláře z roku 1959 je v záznamu uvedeno, že se jedná o báseň o pěti zpěvech. Ověřit si to nemůžeme, protože tento exemplář není dostupný, je uváděn ve ztrátách.
U exempláře z roku 1977 je v záznamu uvedeno, že Jobova noc je otištěna ve dvou verzích, tedy o čtyřech a pěti zpěvech.
Exemplář z roku 2010, který vyšel pod názvem Básně, obsahuje Jobovu noc o pěti zpěvech.
Jednoznačně Vám tedy odpovědět nemůžeme, a proto doporučujeme, abyste tento dotaz ještě konzultovala s kolegy v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR, http://www.ucl.cas.cz/cs/knihovna/elektronicky-katalogptejteseknihovny.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 13:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu