Jméno v soupisu poddaných podle víry
Text dotazu
Dobrý den, prosím o zjištění, zda se v Soupisu poddaných nebo v Berní rule vyskytuje jméno Čekan, Cekan, případně Czekan. Jedná se o obec Kříše, Křiš apod. v okrese Rokycany, farnost Stupno. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v rejstříku k berní rule jsou uvedeny pouze tři osoby s příjmením Čekan a jedna s příjmením Čekanský.
* Čekan, Blažej, Michle, panství: Michle, kraj: Kouřimsko, chalupník
* Čekan, Matěj, Jičín, panství: Kumburk, kraj: Hradecko, chalupník
* Čekan, Václav, Nová Cerekev, panství: Březina, kraj: Bechyňsko, sedlák
* Čekanský, Václav, Sedlčany, panství: Chlumec, kraj: Vltavsko, mlýn 2 kola
Žádná z nich ovšem není zmíněna v obci Kříše a jejím okolí.
V této obci jsou uvedeny pouze následující osoby:
sedláci:
*Jan Vavřínek, Matouš Matucha, Jan Tkadlec,  Lukáš Chalupník, Jan Šištek, Jan Kakal, Jan Šimák, Jan Kura, Vít Tomáš, Jakub Douše, Václav Uhlík nově usedlí:
Jan Kusovský, Jan Tříbranskej
pustí na stavení:
Jan Čmelík, Kryštof Dobiš
zahradník, pustý:
Tomáš Hlavatej
Oproti Soupisu poddaných podle víry evidovala berní rula pouze osoby, které vlastnily movitý majetek. Nevylučujeme tedy, že v Soupisu poddaných by se jméno Čekan (Cekan, Czekan) mohlo vyskytovat. Pro tuto obec se ovšem Soupisu poddaných podle víry  nedochoval (obec není v rejstříku Soupisu poddaných podle víry z r. 1651. Plzeňsko-Klatovsko uvedena).
Je taktéž  možné, že Váš rod byl kolem roku 1651 (1654) usedlý v některé z okolních či vzdálenějších vesnic, které nebyly do berní ruly či Soupisu poddaných podle víry zaneseny (či se zápis  z těchto lokalit nedochoval), popřípadě v dané době nesli Vaši předci jiné příjmení, neboť příjmení v dané době ještě nebyla zcela ustálená.
Odhalit původ předků bude ve Vašem případě pravděpodobně možné pouze na základě genealogického bádání přímo v linii Vašeho rodu.  Je třeba počítat i s tím, ze se Vaši předci mohli i několikrát přestěhovat.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použitá literatura:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. a ČADKOVÁ, Iva, ed. Berní rula. Svazek 25, Kraj Plzeňský. Díl III. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2003. s. 731-1126. ISBN 80-86712-04-4.
* ČADKOVÁ, Iva, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Berní rula. 24, Kraj Plzeňský. Díl II. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2002. s. 445-729. ISBN 80-85475-88-X.
* ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z r. 1651. Plzeňsko-Klatovsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2003. 2 sv. (358 s., s. 359-717). ISBN 80-86712-01-X.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 11:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu