jméno šumšal
Text dotazu
dobrý den prosím o vysvětlení významu jména šumšal
děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šumšal bohužel není uvedeno v žádné publikaci o původu příjmení, které máme k dispozici (jejich seznam naleznete v závěru odpovědi). Jediným vodítkem by mohl být základ v příjmení Šum, které vzniklo z  apelativa (tj. slova obecného významu) šum = šumění, pěna - pochází ze středohornoněmeckého shûm - takto vznikla např. příjmení Šuma, Šuman, Šumec či Šumera. Bohužel přímo Šumšal zde není uvedeno, jedná se pouze o domněnku.
Pro zajímavost Vám alespoň uvádíme statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR dle stránek www.kdejsme.cz.  V ČR žije cca 44 mužů a 63 žen s příjmením Šumšal/-ová; nejvíce v oblastech Hranice, Lipník nad Bečvou, Zlín, Bruntál či Kopřivnice.
Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/), kde by Vám odborníci jistě poskytli přesnější informace.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2013 09:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu