jméno Seloutky
Text dotazu
Ví se, odkud se vzalo jméno Seloutky?
Odpověď
Dobrý den,
v monografii Ladislava Hosáka a Rudolfa Šrámka jsem našla následující vysvětlení původu:
Seloutky = složené z osobního zájmena se "sich" a adjektiva "litý, zlý", znamená ves lidí Selutových; při deminutivizaci -ice > -ly zdloužen vokál předcházející slabiky Seľutice > Selítky, zrušením  přehlásky Selútky > Seloutky První zprávy o obci jsou z roku 1373 kdy se o Seloutkách mluví jako o Seluticz
Viz:
Hosák, Ladislav, 1898-1972
Místní jména na Moravě a ve Slezsku / Ladislav Hosák, Rudolf Šrámek. -- 1.
vyd.. -- Praha : Academia, 1970-1980. -- 2 sv. 2000 výt.
Obsahuje: I. A-L. 1970. 573 s. + 1 volná mapa -- II. M-Ž, dodatky, doplňky, přehledy. 1980. 962 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 10:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu