jméno potoka v obci Libina
Text dotazu
Prosím o zjištění názvu vodního toku,který teče
přes vesnici Obědné,která je součástí obce Libina okr.Šumperk.Potok se dále
vlévá do Libinského potoka.Myslím,že ve starých německých mapách ,by se
název našel.Děkuji.
Jméno potoka
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám zatím nepodařilo nalézt mnoho dokumentů, v nichž by bylo vyobrazeno okolí obce Obědné i s pojmenováním jednotlivých vodních toků.
Součástí portálu Mapy.cz (http://www.mapy.cz ) je i možnost zobrazit si nalezeného místo na mapě z tzv. II. vojenského mapování, které probíhalo v letech 1836-1852.
Po vyhledání obce Obědné na http://www.mapy.cz stačí myší ukázat na tlačítko "Změnit mapu" v levém horním rohu a zvolit Historickou mapu. Potok tekoucí mezi obcemi Liebesdorf (Obědné) a Deutsche Liebau je zde označen jako Liebesdorfer Bach.
Mapu z II. vojenského mapování si také můžete prohlédnout v původním rozhraní (http://oldmaps.geolab.cz/map_root.pl?z_height=330&lang=cs&z_width=700&z_newwin=1&map_root=2vm). Zde zvolíte část "Morava" a dále vyberete mapový list O_5_IV.
Obědné také naleznete v tzv. Indikačních skizách Stabilního katastru (http://www.mza.cz/indikacniskici/ ). Obědné bylo mapováno v roce 1834, Indikační skizu obce naleznete na stránkách Moravského zemského archivu (https://www.mza.cz/indikacniskici/skica/detail/1868), zde je v u potoka naznačen směr proudu a napsáno slovo Liebau. U navazující skizy Libiny (https://www.mza.cz/indikacniskici/skica/detail/601) je potok označen jako Deutschliebensbach.
Mapa okolí je i součástí knihy "Deutsch Liebau", potok tekoucí z Liebesdorfu do Deutsch Liebau je na mapě označen jako Liebesb., tato popiska je na mapě umístěna v prostoru mezi Liebesdorfem a Deutsch Liebau.
* LEITER, Herman. Deutsch Liebau : Heimatbuch. Deutsch Liebau : Verlag Maktgemeinde Deutsch Liebau, 1935.
V současnosti se dle Vodohospodářského informačního portálu(http://voda.gov.cz/portal/cz/) zdá, že tento tok není pojmenován nebo tento údaj není v systému uveden. V záložce "Evidence ISVS" je možné v mapě kliknout na oblast povodí Moravy a nově otevřeném okně zadat do vyhledávání název obce Obědné. Po zobrazení mapy pak stačí kliknout na ikonu "i" v horní části obrazovky a následně na vodní tok, který Vás zajímá. Ve spodní části obrazovky se nabídnou vyhledané informace, mimo jiné i možnost "Povodí - osy toků". Podle této informace má příslušný vodní tok identifikační číslo 10200978, jeho jméno však uvedeno není.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 09:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu