Jméno Nikola
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: chtěla bych se dozvědět všechno o svém jméně.
Odpověď
Dobrý den,
O původu jména Nikola se už v rámci služby Ptejte se knihovny psalo (https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/puvod-jmena-nikola). Osobní  jméno Nikola je přejato z francouzštiny, ale pochází z řečtiny. Jedná se vlastně o jednu z variant jména Mikuláš či Níkoláos, jak zní původní tvar. Znamená „vítězný v lidu, vítěz(ka) nad lidem, vítězný lid“.
Další používané varianty tohoto jména jsou: Nikol, Nikoleta, Nikita, Nicol, Nicola, Nicole,  starší česká podoba jména je Mikuláška. Domácká podoba jména: Nikča, Niki, Nik, Nikuš, Nikuška, Nikouš, Nikoušek, Nina, Nikýsek, Nikoloušek, Nikoletka, Nikol a Nikoleta. Svátek připadá na 20. listopad.
Ženskou podobu jména Nikola nosí celkem 31935 obyvatel České republiky (údaj z roku 2009) a je tak na 49. místě co do četnosti. Další varianty jsou v ČR méně časté. Jméno Nikola má i mužskou variantu, kterou nosí 1008 lidí.
Literatura:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 3. dopl. a přeprac. vyd. Praha : Academia, 2001, s. 273. ISBN 80-200-0775-X.
Jménu se věnuje také internetová encyklopedie – wikipedie na adrese: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nikola
Četnost jmen a příjmení naleznete na stránkách Kde Jsme (údaje podle statistik Ministerstva vnitra ČR): https://www.kdejsme.cz/
Více se o jménu a jeho variantách můžete dozvědět v knize
ALTMAN, Robert. Osud podle jména. Brno : Centa, 2005, s. 745-753. ISBN 80-86785-05-X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.01.2012 11:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu